Sjöfart, Viking Line, färjor, kryssning, tax-free, Grace
Foto:

Bild

Tufft halvår väntar passagerarrederierna

Passagerarrederierna rustar inför en tuff höst och vinter. Högre priser och hård konkurrens tvingar rederierna att se över sina strategier.

Tallink Group chartrar ut Silja Europa och Galaxy till flyktingboende i Nederländerna och nya fartyget MyStar ska samtidigt sättas i trafik på Helsingfors–Tallinn. Samtidigt säljer Viking Line Amorella och Finnlines hymlar inte med sina planer på att ta mer marknadsandelar på linjen Finland-Åland–Sverige.

Addera därutöver branschens stora oro över prisutvecklingen på bunker så kan man lätt få känslan av att hela havet stormar och att vi än så länge bara ser starten på större förändringar.

När man talar med folk inom rederinäringen är oron påtaglig. Bunkerpriserna beräknas nå nya rekordnivåer och samtidigt präglas många av rederierna fortsättningsvis av sviterna av pandemin. Läget är minst sagt utmanande.

I detta läge har olika rederier valt olika strategier. Bland annat Tallink Group försöker med en strategi som närmast kan liknas vid att svälta räv. Utchartrade fartyg ska minimera kostnaderna samtidigt som det är tydligt att Tallink under andra kvartalet ännu inte kommit upp på banan efter pandemin och det förefaller som Viking Line lyckats väldigt bra med Glory i konkurrensen om passagerarna på linjen Åbo - Stockholm.
Kombinera detta med att Tallink snart ska betala för nya fartyget MyStar så är det lätt att förstå behoven av att minimera kostnaderna och det snabbt.

Samtidigt vässar Finnlines klorna. Det råder ingen tvekan om att man nu försöker göra allvar i sin strategi att bredda sin målgrupp och därigenom nå allt fler privatpersoner.

Med nya fartyg på inkommande, nya rutter och inte minst ett allt bättre resultat (ett första halvår 2022 på dryga 357 miljoner euro), ger vind i seglen och en stark framtidstro.
Frågan är bara hur stark efterfrågan är på denna redan hårt konkurrensutsatta rutt med passagerare vana vid nöjeskryssningar? Kommer Finnlines med sitt koncept med mer fokus på nyttotrafik kunna locka passagerare? Det återstår att se.

Nästa fråga är hur de åländska passagerarrederierna ämnar förhålla sig till den nya spelplan som nu tar form?

Det är rätt rimligt att tro att de tar en mer avvaktande roll. Inte minst eftersom båda passagerarrederierna har haft en bra sommar.
Visst finns oro för de högre bunkerpriserna och åtgärder behöver vidtas för att hålla ner kostnader. Åtgärder som till exempel kan medföra att antalet avgångar från Åland minskar under perioder. Men några större omvälvningar är svårt att se i detta läge.

Spelplanen håller således på att ändras och det kraftigt. Frågan är vilken strategi som är den vinnande, men ett är säkert och det är att vi bara sett början – allt tyder på det.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss