Omvalde riksdagsledamoten Mats Löfström (till höger) har goda kontakter till Samlingspartiet. Hans ersättare i riksdagen är Wille Valve, ordförande för Moderaterna på Åland som är systerparti till Samlingspartiet. I mitten Sandra Listherby (Lib) som ställde upp på samma lista.Foto: Hülya Tokur-Ehres
Foto:

Bild

Tuffa förhandlingar om ny regering väntar

Får Finland en borgerligt konservativ eller en blåröd regering efter söndagens dramatiska riksdagsval? Hur svårt blir det för valsegraren Petteri Orpo i Samlingspartiet att sy ihop en regering? Och kommer Ålandsministern att representera statsministerns parti, Samlingspartiet?

 

Samlingspartiet är landets största parti med 48 mandat i riksdagen. Tvåa är Sannfinländarna med 46 mandat medan Socialdemokraterna (SDP) är trea med 43 mandat.

Men ska Petteri Orpo bilda regering med Sannfinländarna eller med SDP? Samlingspartiet och Sannfinländarna har tillsammans 94 mandat, alltså behövs ett eller flera partier till för att få majoritet. Centerledaren Annika Saarikko meddelade i går att partiet går i opposition. Sannolikt klokt, Centern är en av valets stora förlorare och backar med åtta mandat till 23. Men för Orpo ställer beskedet till det, han hade behövt Centern i en regering med Sannfinländarna. Han kan förstås i stället försöka få med de nio invalda från Svenska Folkpartiet (SFP) och de fem kristdemokraterna och får då en majoritet på 109 ledamöter, då också Ålands Mats Löfström i Svenska riksdagsgruppen räknas in. Frågan är hur villigt SFP är, partiledare Anna-Maja Henriksson har sagt att partiet inte sätter sig i en regering som bedriver sannfinländsk politik. En sådan politik är sannolikt inte till fördel heller varken för Åland eller svenska språket.

Orpos andra alternativ är en blå-röd regering med SDP, den konstellationen har tillsammans 91 mandat. Lägger man till Svenska riksdagsgruppen och KD blir det en majoritet på 106 ledamöter. Också i den konstellationen behövs Centern eller De gröna för en bredare majoritet men De gröna torde landa i ungefär samma analys som Centerns Saarikko och av samma anledning, De gröna förlorade sju mandat och stannar på 13 platser i riksdagen.

Frågan blir då om Petteri Orpo kan övertala Centern eller De gröna med någon form av eftergifter i frågor som står dessa partier nära. Och kan han komma överens med Sanna Marin om ekonomin?

Efter Annika Saarikkos meddelande att Centern går i opposition lutar det just nu åt en regering med Samlingspartiet och Sannfinländarna som bas. De kan säkert finna varandra i hur statsfinanserna ska saneras. Men de ligger långt ifrån varandra när det gäller till exempel EU-politiken, arbetskraftsinvandring och klimatåtgärder. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra har ändå låtit förstå att partiet inte kommer att kräva att Finland lämnar EU om man får regeringsansvar. Men man ser inget behov av arbetskraftsinvandring och vill definitivt inte satsa på klimatåtgärder. Hur ställer sig Orpo till det? Det blir sannolikt både långa och tuffa regeringsförhandlingar efter påsk.

Att Sannfinländarna gjorde sitt bästa val någonsin har säkert flera orsaker. Partiet har tagit röster av Centern som förlorat på att sitta i en vänsterledd regering. Det allt mer urbaniserade Finland är inte heller till fördel för Centern. Att SDP går framåt hör inte till vanligheterna för ett statsministerparti. Valframgången beror delvis på att en del väljare, som annars skulle röstat på VF eller De gröna, taktikröstat på SDP för att motverka att Sannfinländarna skulle bli störst. Däri ligger också åtminstone delvis De grönas och VF:s valförlust. Sanna Marins fixstjärnestatus har förstås också bidragit till valframgången för SDP. De grönas katastrofresultat förvånar eftersom klimat- och miljöfrågorna lyfts fram i den ena larmrapporten efter den andra. Men klimat och miljö tycks inte engagera, inflation, stigande mat- och bränslepriser ligger närmare i vardagen.

På Åland har tanken väckts att Ålandsfrågorna borde höra till statsministern eller till en minister som hör till statsministerns parti, nu alltså Samlingspartiet. Samlingspartiets röstdrottning och vice ordförande Elina Valtonen kan säkert räkna med en ministerpost. Hon talar en utmärkt svenska och kvalificerar åtminstone språkligt in som Ålandsminister.

De åländska moderaterna vårdar sina kontakter till Samlingspartiet och sände tre representanter till Samlingspartiets valvaka. Moderaternas ordförande Wille Valve blev Mats Löfströms ersättare vilket ytterligare stärker bandet till Samlingspartiet. Bra så.

Kerstin Österman

tel: 260 26

Hittat fel i texten? Skriv till oss