Foto:

Stubb mot Haavisto ur ett åländskt perspektiv

På Åland har vi två solklara favoriter i nästa helgs presidentval och skiljer oss därmed ut från resten av övriga svenskspråkiga i landet som i större grad är mer överens om vem som är mest lämpad att styra landet de kommande fyra åren. Frågan är vem av dem som kan värna Ålands intressen bäst.

Om en vecka är det dags att gå till valurnorna om man inte redan har förhandsröstat. Som bekant är det två välkända namn för oss ålänningar som toppar listorna om vem som blir landets nästa president: Alexander Stubb (Saml) och Pekka Haavisto (Gröna).

Stubb är den överlägsna kandidaten hos finlandssvenskarna med hela 53 procent av rösterna enligt tankesmedjan Magmas opinionsundersökning för Svenska Yle. Han är även den mest populära kandidaten hos väljare i alla åldrar, regioner samt hos båda könen i Svenskfinland. Pekka Haavisto kvalar in på en svag andraplats med 24 procent av rösterna. Det är inte ens hälften av Stubbs röster. Han är dock mycket starkare än den tredje kandidaten, Olli Rehn (C), som endast har stöd av sju procent av de finlandssvenska väljarna. Undersökningen visar att Stubb är favoriten bland finlandssvenska väljare i Helsingfors, Nyland, Egentliga Finland och Vasa. På Åland har han stöd av 44 procent av väljarna medan Haavisto stöttas av 43 procent. Det är en markant skillnad från Svenskfinland. Varför är det så?

En av anledningarna kan vara kandidaternas inställning till en av våra hjärtefrågor på Åland, demilitariseringen.

I onsdagens Ålandstidning och i Yles valkompass svarade Alexander Stubb att diskussionen om Ålands demilitarisering ”givetvis kan föras” men att ”Finland inte har något omedelbart behov av att börja göra det till ett problem”. Han framhöll då att en eventuell diskussion måste ske ”i lugn och ro” tillsammans med oss ålänningar och Finlands allierade. Pekka Haavisto å sin sida svarade att demilitariseringen skapar utmaningar för Natos försvarsplanering. Även han betonade att förändringar i Ålands status bör ha lokalt stöd. Båda kandidaterna lyfter med andra ord hur viktigt det är att inkludera oss ålänningar i eventuella framtida diskussioner om demilitariseringen. Det är bra att de främsta presidentkandidaterna är så pass tydliga på den punkten och det kan mycket väl bidra till deras popularitet på Åland.

Det är möjligt att Pekka Haavisto har större stöd bland ålänningarna på grund av sin Ålandshistoria. Han var ålänningarnas favorit i presidentvalet 2012 och många skulle nog argumentera att han är den största Ålandsvännen bland kandidaterna. Han är en välkänd förespråkare för det svenska språket och demilitariseringen och i tillägg värnade han Ålands intressen i Natoförhandlingarna i sin roll som utrikesminister.

När Alexander Stubb besökte Åland i oktober i fjol var det enligt honom det säkerhetspolitiska läget som intresserade ålänningarna mest. Med den rådande världsbilden som inte har stabiliserat sig sedan dess är det mycket möjligt att så fortfarande är fallet. I det hänseendet är Alexander Stubb ingen dålig kandidat som tidigare statsminister, utrikesminister och Europaparlamentariker. Även Pekka Haavisto kan sin utrikespolitik som tidigare utrikesminister. Han har även haft flera internationella uppdrag inom EU och FN. Två starka kandidater när det kommer till säkerhetspolitik, med andra ord.

Om man tar ett steg tillbaka kan de två kandidaternas politiska bakgrund säga något om hur de skulle förhålla sig till Åland i rollen som Finlands president. Samlingspartiet eller De Gröna. Det är upp till var och en att avgöra vad man anser om de två partiernas politik.

Som ålänningar känner nog många av oss ett ansvar att värna vårt kära Åland, för oss själva och för framtida generationer. Det har vi också möjlighet att göra vid ett viktigt val som presidentvalet. Vem är din bästa kandidat ur ett åländskt perspektiv? Svaret på det och vem som blir Finlands nästa president får vi snart. Glöm inte att rösta!

Tara Bamberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss