Foto:

Skolan måste vara en trygg plats

Återigen har det otänkbara skett i Finland: en elev har dödat klasskamrater med handeldvapen i skolan. Denna gång rör det sig dessutom om exceptionellt unga människor. Larmen om ungas psykiska ohälsa måste prioriteras.

// Daniel har tagit en ny bild på en flagga på halv stång. //

I går flaggade landet på halvstång efter den tragiska skolskjutningen i Vanda.

Foto: Daniel Eriksson
”I hela landet flaggades det på halv stång i går. Politiker av alla läger uttryckte sin bestörtning och sitt medkännande. Men nu gäller det att omsätta orden i praktiken också.”
Dagens ämne: Ungas psykiska ohälsa

Klockan 9.08 i tisdags kom larmet om skottlossning i Viertolan koulu i Vanda. En 12-årig pojke hade skjutit ihjäl en jämnårig pojke och skottskadade två flickor mycket allvarligt. Alla fyra gick i samma klass. Pojken greps av polis ungefär fem kilometer från skolan klockan 9.58. Han har erkänt gärningen. Revolvern hade han tagit från en nära släkting som har licens för vapnet, enligt polisen.

Till det kommer de elever och vuxna som blev vittnen till våldsdådet, eller befann sig i närhet och hann uppleva skräcken. De är också offer i denna meningslösa tragedi.

Mycket är ännu oklart om de exakta omständigheterna kring hur han fick tag på vapnet och framför allt varför han gjorde som han gjorde. Polisen bekräftar dock att motivet till gärningen är mobbning, som 12-åringen berättar att han har utsatts för sedan han kom som ny till skolan.

Lilla Finland utmärker sig dystert tillsammans med det vapentokiga USA när kommer till skolskjutningar. Stor mängd vapen och brister i skolans beredskap att stävja mobbing och fånga upp unga som mår dåligt är huvudförklaringarna. Sedan ska det tilläggas att den finska vapenkulturen, som främst kretsar kring jaktvapen, är ett under av ansvarstagande jämfört med den amerikanska. Dock användes i detta fall en revolver som ju inte är ett jaktvapen.

Den första kända skolskjutningen i Finland inträffade 1989, då en 14-årig elev på en skola i Raumo sköt ihjäl två elever. Vapnet tillhörde hans far. I november 2007 dödade en 18-åring åtta personer, sex elever och två vuxna, och skadade tolv på en skola i Jokela i Tusby. Gärningspersonen, som tog sitt liv efter dådet, hade enligt uppgifter utsatts för mobbning under lång tid. I september 2008 sköt en 22-årig elev på en yrkesskola i Kauhajoki ihjäl tio personer, innan han tog sitt liv. Även han ska ha utsatts för mobbning. I mars 2012 avlossade en ung man flera skott mot ett klassrum på en skola i Orivesi, nära Tammerfors, dock utan att träffa någon. Men han ska ha skottskadat en person innan han kom till skolan. 2016 häktades en 21-årig kvinna från Helsingfors, misstänkt för att ha planerat ett massmord i en skola.

På sistone har det kommit flera rapporter om hot mot olika typer av skolor. Så sent som i mars i år greps en 23-årig kvinna som misstänks ha planerat en skolskjutning i Vasa.

Den här typen av extrema händelser tenderar att smitta av sig. Så mycket som 20 till 30 procent av attackerna utlöses av andra attacker, enligt forskare vid Arizona State University och Northeastern Illinois University. Effekten varar i cirka 13 dagar, skriver de i sin rapport. Det är oerhört viktigt att inte sprida rykten och felaktiga uppgifter via sociala medier. Media har en viktig uppgift i att tillgodose det enorma behovet av faktabaserad information som hela samhället känner, utan att spä de redan upprörda känslorna med alltför känslomässig rapportering.

I hela landet flaggades det på halv stång i går. Politiker av alla läger uttryckte sin bestörtning och sitt medkännande. Men nu gäller det att omsätta orden i praktiken också. Det är politikerna jobb att förse skolorna med tillräckliga resurser för att göra skolorna trygga. Behovet av skolpsykologer på plats i skolan är stort, även på Åland.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss