Fredrik Karlström
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) tycker att det gnälls för mycket på Åland, och tycker att de som gnäller i stället ska vara tacksamma.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Näringsministerns budskap: Håll tyst och var tacksam

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) tycker inte att ålänningarna ska gnälla, speciellt inte på politiken. Visst, medger han, det finns saker som inte är så bra men å andra sidan finns ju också en massa fint att fokusera på i stället. Åländsk politik börjar likna Grönköpings.

I en video på sociala medier går näringsminister Fredrik Karlström till storms mot de han kallar ”surgubbar, negativister, gnällspikar och dyngspridare” som han anklagar för att komma med ospecificerat ”schablongnäll”. Näringsministern säger att trots att Åland är ett av världens bästa ställen att bo på så klagas det.

Han säger att de som gnäller måste sluta med det eftersom det stör bilden av Åland. Han uppmanar surgubbarna och negativisterna att sluta gnälla och i stället ”gå ut i solen och vara tacksamma”.
Vem han menar kommer med detta gnäll framgår dock inte, apropå schablongnäll.

Samma dag som Fredrik Karlström levererade sitt utspel fick landskapsregeringens (LR) näringslivspolitik kritik på den här sidan, framförd av chefredaktör Dahlén. Han tog upp det faktum att det från regeringspartierna varit märkligt tyst kring den rapport som Aktion 2021 presenterade för partierna i mars.

Måhända var det den ledare som fick topplocket att gå på en uppenbart kränkt näringsminister?
Om så är fallet blir hans utspel än märkligare. För i videon menar Karlström att ”gnället” är ospecificerat och inte förklarar vad man borde göra i stället för det landskapsregeringen gör.
Men Dahléns ledare handlade de facto om att Aktion 2021 presenterat ett 70-tal konkreta åtgärder för att stärka det åländska näringsliv som Karlström har som uppgift att jobba för. 70 konkreta åtgärder som har stöd från nestorn i Karlströms eget parti, Roger Jansson, liksom hos lärde män som Edvard Johansson och – Ålands näringsliv. Är det månne dessa Karlström menar är ”surgubbar, negativister, gnällspikar och dyngspridare”?

Men på Åland ska vi inte hålla på och kritisera, vi har det ju en av de bästa platserna på jorden. Fredrik Karlström vädjar att alla ska fokusera på det som är bra. Och till viss del har han förstås helt rätt. Åland är fantastiskt, mycket är bra.

Men det är rent av skrämmande om landskapsregeringen har som inställning att bara fokusera på det som är bra och fungerar, och uppenbarligen förringar de bekymmer som trots allt finns.
Fredrik Karlström sitter i en regering som, trots att inkomsterna varit rekordstora, inte lyckats få kontroll över budgetunderskottet. Tvärt om har kostnaderna skenat. Det är knappast troligt att näringsministern skulle skött budgeten i något av de egna företagen på samma sätt.
Inte heller har LR lyckats komma närmare en lösning på skattegränsproblematiken som är ett av det landbaserade näringslivets allra största gissel för närvarande.
Och den brist på tillväxt som Karlström viftar bort som oväsentlig i sin video oroar många i samhället. Bristen på tillväxt det senaste dryga decenniet är bland annat resultatet av den svaga åländska näringspolitiken. Och åtta av dessa år har Fredrik Karlström ansvarat för de frågorna.
Ministern hyllar skolorna med all rätt, men glömmer att en stor del av eleverna mår dåligt psykiskt och polisen allt som oftast kallas till våra högstadieskolor.
Näringsminister tycker att i stället för att se till dessa uppenbara hot mot det stabila samhället som Åland är, så ska vi se till det som är bra. Bra så, men den är dumdristig som inte försöker att göra också det som är mindre bra bättre. Det finns många exempel på framgångsrika länder och företag som slagit sig för bröstet och lyft fram det som är bra, men negligerat det som varit motsatsen. Historien har inte varit snäll mot dessa.

Åland behöver inte mer strömlinjeformad ickepolitik på näringslivsområdet. Tvärt om har det till och med i lagtinget många gånger efterlysts både debatt och åtgärder från regeringen. Men hittills har skörden varit mycket klen.

Så i stället för att spela kränkt i filmer på sociala medier och uppmana de som inte håller med om regeringens inaktiva politik att hålla tyst borde Fredrik Karlström lyssna efter de förslag han säger inte existerar.
Vi behöver en livligare debatt, inte mästrande ministrar som vill att kritikerna håller tyst och är tacksamma.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss