Läs och prata lika mycket med pojkar som med flickor, det gynnar deras språkliga utveckling.
Läs och prata lika mycket med pojkar som med flickor, det gynnar deras språkliga utveckling.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Läs för din son och rädda skolgången

Varför presterar pojkar sämre i skolan – och vad gör vi åt det? För att vända den negativa trenden är det livsviktigt att diskussionen förs.

En glad nyhet från veckan är att Strandnäs skola utmärker sig i den senaste PISA-undersökningen. Eleverna presterar på mycket hög nationell nivå, vilket ger en positiv klang till Ålands skolvärld. Även om Strandnäs var den enda åländska skolan som deltog är detta en indikation på att det görs mycket rätt inom skolsystemet på hela Åland.

En intressant observation är att flickorna har gått om pojkarna i alla utvärderingsområden, inklusive de naturvetenskapliga ämnena där pojkarna traditionellt har utmärkt sig. Gapet mellan flickors och pojkars skolresultat är en tydlig trend också internationellt.
Att pojkar generellt når sämre resultat betyder inte att alla pojkar misslyckas med sin utbildning eller att alla flickor når bra utbildningsresultat, klyftan mellan könen gäller genomsnitten. Men man måste ändå ställa sig frågan varför pojkar som grupp presterar sämre än flickor.
Förklaringarna är många, troligen samverkar faktorer på flera nivåer. Men det finns en röd tråd.
– Rent spekulativt tänker jag att läsningens betydelse inte ska underskattas, den kan ha effekter på andra ämnen, säger Strandnäs skolas rektor Linus Blomster till Ålandstidningen (18/3).

Läsning utgör en central del av skolundervisningen eftersom prestation i andra ämnen ofta bygger på läsförståelse. Hög läs- och skrivkunnighet är ett måste för att kunna klara sig i dagens samhälle.

Enligt en brittisk universitetsstudie har flickor oftare en mer avancerad språklig förmåga när de börjar skolan, vilket kan bero på att de i högre grad deltar i aktiviteter som stärker språket, till exempel att vuxna högläser böcker eller att de får höra rim, ramsor, sagor och sånger.
Flickor exponeras också för ett mer nyanserat språk i sina interaktioner med vuxna, vilket gör dem mer vana vid att kommunicera med och förstå vuxna.
En betydande skillnad är också flickors tendens att läsa mer på fritiden, vilket ger dem ett försprång när det gäller ordförråd och språkutveckling.

Pojkars dalande skolresultat och framtida konsekvenser på både individ- och samhällsnivå diskuteras flitigt. Det är ett stort problem att det finns en grupp som klarar sig sämre i skolan och det leder också till en rad sociala problem. För enskilda kan konsekvenserna bli katastrofala.
På Åland arbetar många skolor både medvetet och ambitiöst med läsningen i skolan. Det är viktigt att identifiera de elever som riskerar att inte nå en grundläggande läs- och skrivförmåga, till exempel pojkar med mindre fördelaktig socioekonomisk bakgrund, och stötta dem på ett lyhört sätt för att de ska få samma möjligheter till lärande och att utveckla sin potential.

Ju tidigare stödåtgärder sätts in till dem som hamnar efter i skolan desto bättre. Att man hjälper pojkar att klara skolan hjälper hela samhället.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss