Jörgen Pettersson (C) är lagtingets nya talman. Han blir historisk eftersom han är första ersättaren som väljs till talman.
Jörgen Pettersson (C) är lagtingets nya talman. Han blir historisk eftersom han är första ersättaren som väljs till talman.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Lämna sidouppdragen, Pettersson

Han vill inte kalla sig lobbyist men det är precis vad vår nye talman är. Jörgen Pettersson (C) bör lämna sina sidouppdrag och sätta fullt fokus på talmanskapet.

Måndagens talmansval går till historien som ett av Ålands mest stökiga. Att lott ska avgöra är inte bra för någon inblandad och framför allt inte för den åländska demokratin.

Våra folkvalda måste kunna respektera väljarnas val och förstå innebörden i det hedersuppdrag som tilldelats dem och inte låta det gå så långt att lotten ska avgöra.

Med Jörgen Pettersson får Åland trots allt en vältalig talman med goda förutsättningar för nätverkande. Samtidigt får Åland också en talman med svagt mandat. En talman som sitter som ersättare i lagtinget och som behövde tur genom lottning för att bli vald. En talman som har hela oppositionen emot sig. För det går inte att se på saken på något annat sätt när oppositionen gemensamt gick ihop och förde fram centerpartisten Roger Höglund, i stället för att till exempel, lägga ner sin röst. Det är en ytterst stark markering.
Ser vi närmare på Jörgen Petterssons pågående arbete vid sidan om lagtinget hopar sig frågorna. Engagemanget och kopplingen till Ålands sjöfart r.f. (tidigare Förbundet för främjande av Ålands sjöfart r.f.) är starkt, han fungerar bland annat som publisher för föreningens tidning. Föreningen som arbetar aktivt för att främja åländsk sjöfart och locka fler till branschen. Kort och gott en lobbyorganisation.

Vidare är Pettersson även en av ägarna och skribenterna i reklamtidningen Ålands handel som har som uppgift att, enligt tidningen, berätta om det åländska näringslivets hjältar.

Till Ålandstidningen sade Pettersson i tisdags att han inte vill kallas lobbyist för sjöfartsnäringen utan att han är reporter. Det kan han tycka, men det stämmer inte. Pettersson har under en lång tid jobbat för Ålands sjöfart r.f., och gjort det bra, men det är lobbyism som han har sysslat med.

För det är politisk påtryckning som utförs av föreningen. Föreningen och tidningen Ålands sjöfart försöker aktivt påverka det politiska beslutsfattandet i en för branschen god riktning genom bland annat påverka utbildningsväsendet.

Att vara lobbyist är inget fel i sig. Tack vare lobbying får olika intressegrupper i samhället fram sin åsikt. Men det blir problematiskt om en talman fortsätter med sidouppdrag som är tydlig lobbyism. Det är faktiskt direkt felaktigt.

Dessutom är talmansuppdraget ingen deltidssyssla. Det är ett fulltidsjobb att representera ålänningarna och vara med och upprätthålla samt utveckla vår självstyrelse och inte minst bevaka vår neutralisering samt demilitarisering i tider av oro.

Oavsett hur viktig sjöfarten är för Åland måste en talman hålla sig neutral och inta en statsmannamässig roll. Därför gynnar det varken åländsk sjöfart, åländska väljare eller självstyrelsen om Pettersson väljer att inte avstå från sina sidouppdrag. Så det enda rätta är att Pettersson nu väljer att satsa fullt ut på det förtroende som tilldelats honom med hjälp av lotten, tar ansvar och avsäger sig sidouppdragen samt tjänar det åländska folket fullt ut. Det är vad som förväntas av honom.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss