Foto:

En konflikt med konsekvenser långt utanför dess gränser

Konflikterna i Mellanöstern är ytterst oroväckande och vittnar om hur viktigt det är att Finland står enad med sina allierade och tar plats som internationell spelare.

 

Oroligheterna i Mellanöstern fortsätter, över ett halvår efter att konflikten i Gaza bröt ut. Natten mellan lördag och söndag gick Iran till attack mot Israel med hundratals drönare och robotar. Angreppet var ett svar på Israels attack som dödade högt uppsatta militärer på Irans konsulat i Damaskus i Syrien i början av månaden. Hur Israel kommer agera gentemot Iran framöver återstår att se, men landets krigskabinett har redan gjort det klart att Iran kommer att få betala ett pris vid ett tillfälle som gynnar Israel.

Forskare menar att situationen är allvarlig och att det finns risk för att konflikten i Mellanöstern eskalerar ytterligare och resulterar i ett större krig. Till skillnad från situationen i Gaza där det står mellan den beväpnade grupperingen Hamas och Israel är konflikten mellan Israel och Iran mellan två statliga aktörer, något som anses som värre.

Västliga ledare och aktörer har varit snabba med att fördöma attacken, så även president Alexander Stubb som minst sagt har haft en fullspäckad utrikespolitisk kalender sedan han tillträdde som president. På X uppmanar han till återhållsamhet för att lugna konflikten. Det gör även FN:s generalsekreterare António Guterres som menar att varken Mellanöstern eller resten av världen råd med ännu ett krig. Uttalandet kunde inte vara närmare sanningen. Vid en eskalering menar vissa experter att det finns en risk att USA dras med i konflikten som en allierad till Israel, vilket självklart skulle vara positivt för Israel. Frågan är hur USA:s västliga allierade skulle ställa sig till det.

Ännu en signal om hur allvarlig situationen nu är i Mellanöstern är det extrainsatta utrikesministermötet som EU:s utrikeschef Joseph Borell har kallat in till i dag i hopp om att släcka bränder. Där representeras Finland av utrikesminister Elina Valtonen som ska föra diskussioner med parterna i området. Enligt henne är det viktigt att EU-länderna deltar i förhandlingarna. Man kan bara hoppas på att fredsmäklingen leder till något konkret som dämpar konflikten.

Trots att den nuvarande situationen i Mellanöstern inte anses utgöra något direkt hot mot Finland är konflikten mellan Israel och Iran ännu en oroväckande signal och påminnelse om den instabila värld vi lever i. Över två år efter att kriget i Ukraina bröt ut finns det inte heller där något tecken på fredsförhandlingar inom en nära framtid. Detsamma kan sägas om Gaza. På Åland kan vi vara tacksamma över Natomedlemskapet som tryggar vår säkerhet. I det hänseendet är det viktigt att Finland och dess allierade fortsätter att upprätthålla en enad front i de olika konflikterna på vår kontinent.

 

Tara Bamberg

tel: 26026

 

Hittat fel i texten? Skriv till oss