Fritidsfisket av lax begränsas till en max odlad lax per dag. <\n><@Fotograf>Kristian Thiel
Fritidsfisket av lax begränsas till en max odlad lax per dag.
Foto: Kristian Thiel
Foto:

Bild

Förbjudet laxfiske slår hårt mot lokalsamhället

EU-kommissionens beslut att förbjuda fritidsfiske av vildlax är ett hårt slag mot turistnäringen och rekreationsfisket. Saken belyser den högaktuella frågan om förhållandet mellan EU och lokalsamhället.

I går kom så det befarade beskedet. EU-kommissionen säger nej till den åländska och finska förfrågan om att undanta fritidsfisket av lax från det allmänna laxfiskeförbudet i Östersjöns centralbassäng och Bottniska viken. Planen var att klassa fritidsfisket som ett vetenskapligt forskningsfiske, precis som man gjort med torskfisket. Men EU- kommissionen meddelar att lagen inte tillåter en sådan konstruktion.

Konsekvensen blir att laxfisket begränsas till max en odlad lax per dag. En odlad lax känns igen på att den har fettfenan bortklippt. Eventuella vilda laxar som fångas måste omgående släppas tillbaka i havet.
Begränsningen av laxfisket i Östersjön motiveras med det svaga tillståndet hos de naturliga laxbestånden i de baltiska länderna och laxbestånden i den svenska älven Ljungan. En sjukdomsepidemi som drabbade Ljungan-laxen från 2016 till 2020, har lett till att antalet yngel har varit litet. Ljunganlaxen kan fiskas i Skärgårdshavet, Ålands hav och Bottenhavet.

En lax om dagen kommer inte att locka många fisketurister till Åland. Ett hårt slag mot en viktig turismsektor som dessutom fungerar som en välkommen säsongsförlängare.

Oron inför EU:s befarade beslut hade redan hunnit börja göra sig gällande. Bara en femtedel av det vanliga antalet deltagare har anmält sig till årets Trollingträffen i juni. Stugbyägarna har märkt av avbokningar från de fisketurister som brukar söka sig till åländska vatten under laxfiskesäsongen från mitten av maj till mitten av juni. Till det kan läggas att ålänningen i gemen nu hindras från det av många så uppskattade rekreationsfisket av lax.
Nu väntar nästa besked från EU-kommissionen om det blir möjligt att genomföra ett vetenskapligt fiske inom det kommersiella fisket. Om inte förbjuds även allt yrkesmässigt laxfiske.

Frågan sätter ljuset på förhållandet mellan överstatliga samarbeten som EU och de många lokalsamhällen som utgör själva unionen. Stora frågor kräver stora samarbeten om åtgärderna ska kunna vara effektiva. Men ibland innebär stora lösningar att de små samhällenas intressen kommer i kläm.

Vi står inför ett viktigt och dramatiskt EU-val i juni där det högerkonservativa och nationellt protektionistiska blocket förväntas vinna mark. Det finns ett växande missnöje med lokalsamhällenas minskade självbestämmande. Diskussionen om vad EU är och vad unionen bör vara är högaktuell. Som denna ledarsida redan skrivit, är det därför viktigare än någonsin att rösta i år.
Mellanstatligt samarbete är nödvändigt för att rå på gränsöverskridande problem som kampen mot internationell brottslighet och terrorism, klimatförändring och miljöförstöring.

Östersjön är en hårt utsatt miljö med rejält prövade fiskbestånd. Typiskt en sådan fråga som kräver samarbete mellan alla de omgivande staterna. Men också lite fingertoppskänsla för de lokala förhållandena. En viss flexibilitet och lyhördhet krävs om EU ska behålla sin folkliga legitimitet. Det finns många krafter som gärna vill se det europeiska samarbetet vackla och falla.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss