Donald Trump ställdes inför domstolen i New York i tisdags, men frågan är om åtalet alls skadar den förre presidentens chanser att återvända till Vita huset nästa höst. Stödet för Trump har växt de senaste veckorna och bidragen till hans kampanj har ökat kraftigt.
Foto: Gage Skidmore
Foto:

Bild

Dags att förbereda oss på fyra nya Trump-år

Åtalet mot Donald Trump är tillkännagivet – men konsekvenserna av det kan överraskande nog bli att den förre presidenten går stärkt ur processen.

Så kom till slut åtalet mot USA:s förre president Donald Trump. 34 åtalspunkter om bland annat bokföringsbrott i syfte att dölja de pengar som Trumps företag och/eller kampanj betalat ut till en före detta porraktris och en modell för att de skulle hålla tyst om affärer med Trump.

Pådraget i New York var stort, det rapporterades om att 30.000 poliser var i tjänst i tisdags när presidenten skulle inställa sig i domstolen för att formellt gripas och ställas inför skranket och få åtalspunkterna upplästa. Ex-presidenten såg trumpen ut, till och med mer än han normalt brukar göra, på bilderna från rättssalen. Men den stora, förväntade, cirkusen uteblev.
Efter den timslånga domstolsförhandlingen satte sig Trump i sin bilkortege och åkte direkt tillbaka till sitt eget flygplan för resan hem till Florida.
Väl där höll han ett tal inför supportrar, men många kommentatorer i USA menade att talet var osedvanligt kort, oengagerat och allmänt tamt med tanke på tillfället.

Inte förrän i december kommer målet åter att behandlas i domstolen i New York, och först i början av nästa år – mitt under den republikanska primärvalskampanjen – förväntas en eventuell rättegång äga rum.

Men redan nu har den satt avtryck på den kommande valkampanjen.
Efter att Donald Trump på den egna sociala medieplattformen Thruth Social för snart tre veckor sedan skrev att han skulle gripas av åklagaren i New York har stödet för honom växt. Och än viktigare för hans kampanj är att kampanjkassan fyllts på rejält av bidrag från hans supportrar.
Donald Trump, hans team och stora delar av det republikanska partiet har mycket aktivt proklamerat att åtalet är politisk, att åklagaren är demokrat och att hela saken är till för att stoppa Trump från att vinna presidentvalet i november 2024. Också i sitt tal på tisdagskvällen förde Trump fram det argumentet och menade att åklagaren (som valts till sin post) Alvin Bragg kampanjat med budskapet att han skulle ”sätta dit” Trump.
Och många köper det resonemanget.

Redan innan åtalspunkterna var kända gjorde många politiska bedömare i USA analysen att det kunde vara rena guldlotten för Trump att ställas inför domstol, just eftersom många skulle se honom som orättfärdigt åtalad.

När åtalspunkterna nu är analyserade ser läget för Trump än bättre ut. Det handlar förvisso om bedrägligt beteende och brott som kan ge fyra års fängelse, men som exempelvis en rad juridiska experter säger till Business Insider är det mycket sällsynt att Trump skulle dömas till fängelse även om han fälls.
I stället lär straffskalan ligga på samhällstjänst, villkorlig dom eller böter.

Då blir i stället frågan hur det påverkar Trump politiskt. Självfallet kommer demokraterna att utnyttja en eventuell dom mot Trump, men frågan är om det alls biter?

Trump har gått oskadd ur den ena skandalen värre än den andra ända sedan han proklamerade att han skulle ställa upp i presidentvalet första gången. Men ändå har han ett mycket stort stöd. Frågan är om en dom där han inte döms till fängelse skulle ändra på något? Knappast i grunden, i alla fall.
Snarare får han nu närmare ett år på sig att utmåla sig som ett offer, vilket uppenbarligen har varit framgångsrikt hittills.
Och om han frias kommer han att betraktas som en martyr i mångas ögon.

Det ser med andra ord ut som att Donald Trump – hur märkligt det än kan vara – kommer att gå in i valrörelsen stärkt av att vara åtalad. Den största fienden mot honom just nu är inte president Joe Biden, demokraterna eller åklagaren. I stället är det Donald Trump själv. Han måste balansera sin martyrshow – och frågan är om han klarar det.

Redan under onsdagskvällen sprack det lite då han uppmanade republikanerna i kongressen att sänka anslagen för den federala polisen FBI till dess att man ”tagit sitt förnuft till fånga”. Underförstått slutat att utreda Trump.
För många sådan utspel kan sänka kampanjen, en kampanj som annars tuffar snabbare mot Vita huset.
Vi får nog vänja oss vid tanken på fyra nya Trump-år.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss