191022 , 19102022 , 20221119 , Emmaus retur i Norrböle , seconhand , återvinning , lager , gaffeltruck
Emmaus Åland gör en viktig insats för att underlätta återanvändande av kläder. Annars förstör butikerna i EU årligen sex ton helt nya osålda kläder eftersom det är billigare beställa nya från fabrikerna än att hantera returer.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Äntligen blir det förbjudet att förstöra osålda kläder

EU tar i med hårdhandskarna mot klädsvinnet och förbereder ett förbud mot att förstöra osålda kläder. Nästan sex miljoner ton nya kläder slängs varje år, bara i EU.

Fast fashion-trenden i kombination med klädbutikernas inbjudande e-handelsplatser och kostnadsfria returer har skapat en lika tidstypisk som samhällsskadlig hobby: att beställa hem massor av provkläder i olika storlekar och modeller och sedan returnera det mesta. Den digitala handeln genererar betydligt fler återlämnade varor jämfört med butikshandeln, visar studier.

På grund av klädindustrins sjuka produktionsvillkor för sömmerskorna i främst Sydostasiens många sweatshops är det billigare för butikerna att slänga de oanvända returnerade kläderna och köpa in nya, än att kolla, packa om och lägga ut dem till försäljning igen.
Enligt beräkningar av tidningen Financial Times slänger EU-medborgarna sex ton osålda kläder och accessoarer, som handskar, skärp och väskor – varje år.

Fenomenet är utbrett i just klädes- och elektronikindustrin, två branscher med stort och varierat utbud och billiga produkter. Ju dyrare produkter, desto större chans att de ompaketeras och säljs igen, konstaterar Carl Dalhammar, lektor vid Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet i en artikel där han och hans kollegor intervjuat representanter från klädes- och elektronikbranschen. (Artikeln finns att läsa på Lunds universitets webbplats.)

Eftersom vi konsumenter inte är beredda att betala vad en skjorta eller ett par byxor egentligen kostar, om man skulle använda hållbart producerade råvaror och alla produktionsled fick schyssta arbetsvillkor och rättvisa löner, har vi hamnat i denna absurda och miljöskadliga situation.

Klädsvinnet beräknas stå för en femtedel av utsläppen i EU.

Problemet har funnits i flera år, men nu håller lagstiftningen äntligen på att komma i kapp. I mars presenterade EU-kommissionen ett lagförslag med skärpta regler för hur textilindustrin ska redovisa hur mycket osålda kläder som förstörs.

Nu har unionens regeringar enats om att helt enkelt förbjuda förstörandet av osålda kläder och accessoarer. Förslaget har drivits på av Frankrike och Tyskland, med stöd från Nederländerna. Enligt Financial Times försökte Sveriges regering in i det sista stoppa förslaget men fick till slut vika ned sig. I Sverige finns som bekant klädjätten H&M:s huvudkontor.
Småföretag ska enligt förslaget undantas från regelverket, medan företag med upp till 249 anställda och en omsättning under 50 miljoner euro får en förlängd period för att anpassa sin verksamhet till de nya reglerna.
För att lagförslaget ska börja gälla måste det skrivas på av ansvariga ministrar, vilket kan ske inom en vecka. Sedan måste det även få grönt ljus av EU-parlamentet.
En del regeringar har dessutom velat se samma typ av förbud mot att förstöra osålda exemplar av skor, elektronik och bilar. Men i nuläget har dessa varugrupper undantagits.

Med ett sådant förbud sätter EU ett värdefullt riktmärke. Men problemet är naturligtvis globalt och kräver globala överenskommelser.

Som konsument kan man göra sitt genom att välja bort butiker som säljer alldeles för billiga importvaror. Där är det nästan alltid något lurt med produktionskostnaderna. Man bör se till att köpa kvalitet när man handlar och laga i stället för att kasta bort.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss