Foto:

All kärlek är tyvärr inte välkommen överallt

Hos oss börjar det för de allra flesta vara självklart att bemöta andra människor med respekt, oberoende av personens sexuella läggning. På flera håll i Europa är klimatet betydligt bistrare. För EU skulle det nu gälla att sätta hårt mot hårt. Money talks, oftast.

Dagens ämne Hbtq

Snart vajar Prideflaggan igen på Åland. I Ungerns huvudstad Budapest ordnades i juli landets största Pridetåg någonsin, i protest mot den diskriminerande lagen.

Foto: Daniel Eriksson

Citat:

”Är inte alla födda antingen som killar eller tjejer? Tja, riktigt så enkelt är det ju inte.”

Tidigare i somras införde EU-landet Ungern en lag som förbjuder spridning av information om bland annat homosexualitet till ungdomar. Klockan 05–22 är det förbjudet för ungersk tv och radio att sända program där homosexualitet eller ”könsavvikande beteende” förekommer. Lagen motiveras med att man vill skydda barn mot pedofili, något som fått många EU-ledare och -länder att gå i taket. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren har kallat kopplingen grotesk. 14 EU-länder, bland dem Finland och Sverige, ber i en skrivelse kommissionen ta till alla medel mot den nya ungerska lagen.

I Polen existerar inga samkönade äktenskap eller civila partnerskap. Politiker, myndigheter och katolska kyrkan driver kampanjer mot hbtq-rörelsen, kyrkan inrättar till och med kliniker för att omvända homosexuella, skriver SVT Nyheter.

Det är inte bara i Ungern och Polen som klimatet hårdnar när det gäller sexuella minoriteter. I Bulgarien, Slovakien och Tjeckien minskar acceptansen för homosexualitet. I Ryssland är det sedan 2013 i lag förbjudet med ”homosexuell propaganda” riktad till barn. Att hålla sin partner i handen kan uppfattas som propaganda och leda till att man blir anmäld. Sedan lagen trädde i kraft har aggressionen och våldet mot sexuella minoriteter ökat.

I 15 europeiska länder, sju av dem EU-länder, definieras äktenskap juridiskt exklusivt för en kvinna och en man. Tre av länderna erkänner dock registrerat partnerskap. I 72 länder i världen är det helt olagligt att ha samkönade relationer och åtta länder tillämpar dödsstraff för homosexualitet.

Varför är då inställningen till hbtq-personer så negativ, till och med hatisk, i stora delar av östra Europa? President Putin har sagt att hans uppgift är att förhindra att samkönade par gifter sig eftersom de inte kan fortplanta sig. Och däri ligger förmodligen åtminstone en del av förklaringen: det föds för få barn i Ryssland och befolkningen minskar. Och det är inte alls förenligt för den som vill vara stor och stark och ha inflytande! Så det gäller att med alla medel förhindra förhållanden som inte leder till barn. Eller så kunde man kanske satsa mer på att bygga ut välfärden och mindre på upprustning och militära ändamål.

Samma rädsla för befolkningsminskning finns förmodligen i flera andra länder inom det tidigare östblocket. Flera av dem är, precis som Ryssland, fortfarande rätt fattiga vilket inte ökar människors vilja, och förutsättningar, att sätta fler barn till världen. De unga i de östliga EU-länderna lockas dessutom av ett förmodat bättre liv i väst-EU.

I många europeiska länder uttalar sig även religiösa ledare i diskriminerande ordalag om homosexuella. En italiensk biskop har jämfört rättigheter för homosexuella par med att tillåta incest och pedofili. Knappast ett lämpligt uttalande från en representant för den katolska kyrkan som upprepade gånger varit i blickfånget för just pedofili. Liksom den världsliga makten slår även kyrkan vakt om sin makt och sitt inflytande. Då ska traditioner och familjen försvaras, till varje pris. Det anser också de strängt värdekonservativa politiska ledarna och då blir inställningen till sexuella minoriteter mycket njugg.

Den 23–29 augusti är det dags för Åland Pride. Årets tema är Åland 100 ur ett queerhistoriskt perspektiv. Queer står för normbrytande, i detta fall närmast att bryta tvåkönsnormen, heteronormen. En individ ska själv kunna välja sin identitet, det biologiska könet ska inte avgöra hur man uppfattar sig själv eller hur andra uppfattar en.

Det finns säkert de som fortfarande tycker att queer är konstigt. Är inte alla födda antingen som killar eller tjejer? Tja, riktigt så enkelt är det ju inte. Till exempel transpersoner upplever att deras könsidentitet inte stämmer överens med det biologiska och juridiska kön de fick vid födseln. De transsexuella vill förändra sin kropp helt eller delvis för att ”byta” kön.

Att vara hetero-, homo-, bi- trans- eller ha någon annan sexuell läggning, eller ingen alls, måste vara upp till individen själv att avgöra. Samhället ska inte straffa, hata eller diskriminera dem som bryter mot heteronormen. För politiker och organisationer som insett detta gäller det nu att sätta verklig press på de europeiska länder som vägrar ge sexuella minoriteter mänskliga rättigheter.

Och ni som ännu anser att hbtq och queer är något farligt och förryckt som måste bekämpas, sätt er in i vad det står för och betyder för den enskilda människan som inte känner sig hemma i tvåkönsnormen! Var och en måste själv få bestämma vad och vem hen är.

Hittat fel i texten? Skriv till oss