Foto:

Tankar om ”några tankar kring covid-19”

Jo, Iris Grüssner-Hellman, jag tycker också att vi är för skräckslagna för risken att bli infekterade av SARS-CoV-2 och jag tycker att det givetvis är helt relevant att jämföra risken att dö av infektionen med andra vanliga dödsorsaker.

Ungefär 40 procent av dem som blir infekterade blir inte sjuka överhuvudtaget och lika stor andel får inte större problem än vid vanlig förkylning. Det har vidtagits restriktioner och begränsningar i sätten att leva våra liv som jag aldrig tidigare kunnat föreställa mig, inte bara i diktaturer utan även i mer liberala demokratier.

Jo, det pågår en pandemi och vissa grupper har större risk att bli svårt sjuka och till och med att dö med covid-19. Risken att dö ökar med tilltagande ålder och kan vara 5-10 procent för en smittad person som är äldre än 80 men den är 10.000 gånger lägre för ett barn under 10-årsåldern. Om folk får korrekt information, kan de säkert göra sina egna väl grundade val och ta ansvar för sina beslut i stället för att påtvingas oproportionerliga begränsningar i sitt livsval av de styrande.

För mig är det inte alls självklart att ”one size fits all”-åtgärder över i stort sett hela vår värld är den enda och bästa strategin. Många miljoner människor far illa av restriktionerna.

Stanley Sommarlund

Pensionerad civilingenjör

Hittat fel i texten? Skriv till oss