Foto:

RIKSDAGSBREV: Skolavslutningstider

I helgen rusade de nya studenterna ut från Ålands Lyceums trappor. Yrkesgymnasiets studerande fick sin examen. Det är skolavslutningstider med mycket känslor i luften. Glädje, stolthet, tacksamhet och vemod, ofta allt på samma gång.

Vi har fantastiska skolor på Åland med otroliga lärare och annan personal, för att inte tala om våra elever och studerande som nu tar studenten eller går ut klassen. De har på studentdagen och med all rätt varit i händelsernas centrum. De hade all anledning att fira och njuta av dagen.
Riksdagen har inget direkt med den åländska skolan att göra, det är självstyrelsens och kommunernas ansvar. Som ålänning är jag dock alltid stolt över de åländska skolorna, och alla beslutsfattare som både i kommun och landskap satsat mycket på den. Skolan har alltid varit viktig. Den är viktig för att lära sig ämnen, lära sig om livet, traditioner, få kompisar, struktur, sammanhang samt en näringsrik och god skollunch, som vi också har fantastisk av på Åland tillsammans med otrolig kökspersonal.

I dagens värld som är komplex och snabb är skolan kanske ännu viktigare. Vi översköljs av information via sociala medier i våra egna bubblor där olika generationer använder olika medium och där tonläget i debatten är mer tillspetsat, alarmistiskt och ödesmättat än på länge. Trots att många materialistiskt och ekonomiskt har det bättre än tidigare generationer är det många som ändå lever med en gnagande osäkerhet, press och ångest. Skolan är här viktig för att skapa den samhörighet som är avgörande för att bygga förståelse, respekt och medmänsklighet i en tid där mycket kan kännas som mer komplicerat.

Det är lätt att ta saker för givet. Då jag senast i våras besökte många åländska skolor brukade jag ibland berätta om då jag för några år sedan besökte ett flyktingläger i Kenya. 200 skolelever satt i ett och samma lilla klassrum nästan helt utan överskådliga utsikter att kunna lämna flyktinglägret i framtiden även om de vill.

Som uppvuxen på Åland är hela världen öppen. Nästan vem som helst kan bli nästan vad som helst om man kämpar för det tillräckligt mycket. Alla yrken är lika viktiga. Från min gamla klass i Eckerö skola är en utbildad sjökapten, en är VVS:are, en annan jobbar som byggare, en inom it. Klasskamrater från KHS och Lusse jobbar inom vården, flyger som pilot eller är operasångare. Någon bor i Dublin, en annan i Hong Kong och New York. De allra flesta har ändå kommit tillbaka till Åland för att sätta våra egna barn i åländska dagis och skola, som är i absolut världsklass, och som också är en stark attraktionskraft för att locka hem ålänningar igen, samt locka nyålänningar.

Åland är fantastiskt och skolan är en del av det som gör vårt samhälle så starkt. Tack till alla lärare och personal i skolorna, till alla politiker som alltid satsat på skolan, till alla stolta föräldrar och anhöriga. Tack till alla våra unga.
Till alla er som gått ut eller går ut skolan stort grattis, och till alla er som tar examen och studenten: Grattis och lycka till. Ni har kämpat otroligt bra. Det här är er tid, och ni som i höst flyttar bort från Åland: Välkomna hem igen närsomhelst – på besök eller permanent. Åland väntar.

Mats Löfström

Hittat fel i texten? Skriv till oss