Foto:

RIKSDAGSBREV: Finlands exitplan ur coronapandemin

I slutet av förra veckan presenterade regeringen ett förslag till exitstrategi för vägen ut ur coronapandemin och dess restriktioner i Finland. Coronaläget är fortfarande osäkert och kräver fortsatt försiktighet och ansvarstagande. Samtidigt har läget de senaste veckorna, och i synnerhet senaste veckan, kraftigt förbättrats i landet som helhet - vilket är mycket glädjande.

Antalet nya bekräftade fall har minskat, andelen positiva provsvar av alla coronatest som tas har procentuellt sjunkit, liksom antalet som är inlagda på sjukhus, som minskat. Alla dessa saker är mycket positiva. Utvecklingen har gått betydligt snabbare än någon hade vågat trott för bara några veckor sedan. Ingen har en kristallkula och vet hur framtiden ser ut. Därför är det bäst att bara glädja sig åt när saker går bättre än man hade vågat tro på.

Det här betyder inte att kusten är klar, men det betyder ändå att det är precis rätt läge att nu kommunicera planerna på exitstrategin som man jobbat med den senaste månaden. Jag tror att det psykologiskt är viktigt med en exitplan så att alla ska fortsätta orka ta ansvar och följa rekommendationer ännu några veckor och månader till, i takt med att vaccinationerna fortsätter. Över en femtedel av Ålands och Finlands befolkning är vaccinerade. Det är långt ifrån tillräckligt för att uppnå flockimmunitet med vaccinernas hjälp, men det är en mycket bra början. Finland och Åland vaccinerar så snabbt man bara får händerna på mer vaccin och nu kommer leveranstakten att vara på en högre nivå än under första kvartalet. Den här veckan kommer 220.000 doser till Finland, nästa vecka beräknas 200.000 och därpå följande vecka 360.000. Det är en hygglig takt som ger ljus i tunneln.

Budskapet med exitstrategin är så klart inte att man nu ska sluta tvätta händerna, att man ska tränga sig fysiskt nära andra personer, träffas i stora folksamlingar, att man ska gå till jobbet om man känner sig sjuk eller att man ska strunta testa sig om man har symptom. Nej! Vi måste fortsätta ta ansvar och använda sunt förnuft. Men om vi gör det så kommer vi ha förutsättningar att få en ganska normal sommar och att restriktionerna kan lyftas.

Tanken är att regeringen redan den här månaden ska frångå undantagstillståndet i Finland och användningen av beredskapslagen. Stängningarna av restaurangerna (som är i kraft på vissa områden i Finland) ska inte förlängas. Restaurangerna i exempelvis Helsingfors, Vasa och Åbo kommer få öppna på måndag, om än med rätt strikta begränsningar i början.

Exitstrategin inkluderar också andra områden, exempelvis gränskontrollerna. Här kommer det ändå i praktiken handla om hur läget utvecklas i andra länder och i närområdet. Av den anledningen ska vi hoppas att läget också snabbt förbättras i Sverige. Det är också viktigt att minnas att strategin bara är en plan av åtgärder som man kommer vidta ifall läget förbättras i den takt man hoppas på. Det är ingen lag, utan allt beror på hur läget utvecklas.

Exitstrategin är ändå mycket positiv eftersom det ger hopp och framtidstro i en tid då många är trötta och behöver känna och höra att vi går mot ljusare tider för att orka kämpa lite till. Bara vi nu orkar det så kommer vi klara av det här. Tack för att du fortsätter orka och tack för att du tar ansvar nu då ljuset är starkare än någonsin under den här pandemin!

Mats Löfström

Hittat fel i texten? Skriv till oss