Foto:

Luciatåget – utveckling eller avveckling?

2019 deltog jag och några vänner med ett ekipage i luciatåget. Riktigt roligt var det, och jag har sett fram emot att kunna delta på nytt. 2020 blev det inget traditionellt luciatåg, coronan var orsaken. Nåväl, ännu mer såg jag således fram emot att kunna delta 2021, då världen nu har återgått lite mer till det normala.
Men vad händer då? Jo Folkhälsan beslutar att det traditionella luciatåget ska ske i en ny tappning. Inga deltagande ekipage alls tillåts detta år. Enligt vad som går att läsa på lucia.ax ska istället luciavagnen vara först i tåget, och efter den får föranmälda deltagare gå efter till fots, med ljus i någon form, till exempel en lykta.
Varför gör di på detta viset? Ekipagen som brukar delta kräver i princip ingen ansträngning från Folkhälsans sida, mer än att de tar emot anmälningen.
Jag ringde Alexandra Walk-Liljeroos på Folkhälsan för att fråga varför man vill skrota det klassiska konceptet av luciatåget. Det brukar ju delta dagisar, brandkårer, privata utsmyckade fordon, företag med mera. Det var en trevlig pratstund, trots våra olika åsikter i saken. Bristande intresse angavs som en av orsakerna, de upplevde bland annat att folk inte längre har tid att göra i ordning ekipage.
Jag frågade varför det ena behöver utesluta det andra. Om det är färre ekipage med, och de blandas med de som anmält sig för att promenera med i tåget, skulle inte det vara en möjlighet detta år, och möjligtvis en utveckling av det klassiska konceptet.
Nej, fick jag till svar.
Jag frågade om de undersökt saken, vad gemene man tycker om detta. Den frågan förstod jag att Luciakommittén har haft på sitt bord, tagit ställning till, och därefter kommit fram till att luciatåget ska ske i detta nya utförande.

För att se hur förankrat Luciakommitténs beslut är bland ålänningarna gjorde jag den 16/11 ett inlägg med en omröstning på Facebook. I två olika grupper, Säg vad du vill Åland och Vi föräldrar på Åland, ställde jag frågan ; luciatåg med eller utan ekipage. Redan efter ett par timmar var det flera hundra röster för det traditionella luciatåget, och endast en (1) röst för det nya luciatåget.
Min uppfattning är att de som åker och tittar, till stor del gör det för att få se de deltagande ekipagen, som ger ett mervärde i evenemanget. Brandbilar, jultomtar, traktorer, glitter, blinkljus, djur. En myckenhet diverse brukar man få ta del av, för att till sist få se Lucia och tärnorna i vagnen.
I år ska man tydligen istället spana in luciavagnen först, och sen lite fotgängare. Denna nya variant tror jag, tyvärr, gör att många väljer att skippa att överhuvudtaget åka och se på luciatåget. Det tycker jag vore synd, framför allt för barnen, tärnorna och Lucia.
Varför värnar jag om luciatåget, när jag genom åren inte alltid ens varit och tittat? Kanske för att det var roligt att delta. Kanske för att jag tyckte om att se luciatåget som barn, och vill att mitt barn ska få uppleva det också. Kanske för att jag är en ung gubbe som börjar tycka att ”allt ska va präciis som de allti ha varri”.
Är det utveckling att stöpa om luciatåget i en helt ny form, eller är det avveckling av en gammal tradition?
Det senare är min åsikt.

Ove Karlsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss