Debatten om havsbaserad vindkraft väcker engagemang, vilket är bra. Som lagtingsledamot för hela Åland är det min uppgift att bedöma om det är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart att arrendera ut de norra havsområdena för vindkraftsutveckling. Svaret kan vara ja, vilket jag gärna utvecklar.
Klimatförändringar väcker stor oro världen över. Den globala uppvärmningen förorsakar extrema väderhändelser, smältande glaciärer och stigande havsnivåer. Även på Åland märker vi detta, i höstens senaste storm uppmättes vindbyar på över 33 meter per sekund vid vindmöllorna på Båtskären, alltså orkanstyrka. Att möta dessa utmaningar kräver handlingskraft och för Ålands del är satsningar på förnybara energikällor och ännu större fokus på energiomställningen nödvändiga steg i vårt klimatansvar.
Landskapsregeringens mål är att senast i juni 2025 inleda utauktioneringen av nyttjanderätter för havsbaserad vindkraft i det norra planområdet. Det vore klokt att dela upp området i mindre stycken så att projekt Sunnanvind kan fokusera på områden med störst förutsättningar för framgång.
Min erfarenhet inom vindkraftsbranschen landar i att de östra delarna av planområdet – havet utanför Kumlinge och Brändö – är de mest lämpade för en första etablering. De andra delområdena har också potential, men behöver sannolikt mer tid för förverkligande.
Energiuttaget för de områden som utauktioneras bör begränsas till högst 1.400 megawatt per delområde. Detta ligger i linje med den nordiska överenskommelsen om maximal effektinmatning per anslutningspunkt. Dessutom är tillgången till det nordiska stamnätet, via Fingrid och Svenska Kraftnät, avgörande. Samtidigt skapar detta förutsättningar för produktion av grön vätgas, en viktig pusselbit i omställningen från fossila bränslen.
Säkerhetsläget i Östersjön är också oerhört viktigt att bära med sig. När svenska försvarsmakten nyligen avslog flera vindkraftsprojekt längs Östersjökusten kan detta öka intresset för etableringar norr om Åland.
Allt detta kräver god och transparent dialog med berörda. De norråländska kommunerna har genom sina delgeneralplaner den slutgiltiga beslutanderätten om havsbaserad vindkraft ska tillåtas. Utan deras medgivande finns inga områden att arrendera ut; detta kräver dialog och samverkan.
Jag hoppas därför att alla fullmäktigeledamöter minns att vi arbetar för vårt framtida Åland där framtida intäkter är nödvändiga för finansieringen av välfärden. Det är våra barn, och deras, som skördar frukterna av de beslut som vi tar idag. Detta inkluderar bekämpande av klimatförändringar och skapande av arbetsplatser.
Vi står inför en unik möjlighet att kombinera klimatansvar med ekonomisk utveckling och det kräver noggranna avvägningar och en långsiktig strategi.
Robert Mansén
Lagtingsledamot och gruppledare för Centerns lagtingsgrupp