Insändare
Kollektivtrafik är frihet
Som så många andra ålänningar, speciellt unga och unga vuxna, har jag bott i städer med fungerande kollektivtrafik. Kollektivtrafiken påminner lite om demokrati; för att förstå vilken frihet den medför individen, behöver man uppleva den.
Kollektivtrafik är ett hållbart sätt för alla att förflytta sig från en plats till en annan i samhället. Barn kan själva ta sig till så många olika hobbyer de önskar utan att vara beroende av skjuts från egna eller andras föräldrar. Med kollektivtrafik kan man röra sig utan att det påverkar de andra familjemedlemmarnas mobilitet. Alla kan storkonsumera kultur på kvällar och helger. Man kan ta sig ett glas vin när man äter i stan och sova hemma i egen säng ute i skärgården utan att behöva arrangera en skjuts med någon. Man kan ändra sina planer. I stället för att behöva titta på vägen kan man läsa en bok eller jobba på sin dator.
Många säger att ålänningarna inte vill åka kollektivt fast de skulle få chansen. Det är inte sant. Trafikförsörjningsprogrammet för Åland 2022-2023 visar att den reform man genomförde 2012 i stadstrafiken ledde till att passagerarantalet störtdök från 250.000 – 300.000 årligen 2010-2012 till cirka 70.000 under perioden 2014-2019. 75 procent av passagerarna lämnade kollektivtrafiken. Det kan kallas resultat!
I det tidigare upplägget skötte fyra bussar trafiken med en regelbunden 30-minuters turtäthet med med- och motsolstrafik. Resorna var avgiftsfria. De budgeterade kostnaderna sjönk samtidigt med 60 procent. Sedan landskapsregeringen blev huvudman för tätortstrafiken 2022 har läget i Mariehamn inte förbättrats nämnvärt. Det behövs en helt ny ambitionsnivå!
Det är dags för nytänk och flexiblare lösningar. Vi behöver mera kollektivtrafik på vardagar mellan kl 17-23 och på helgerna. Alla barn som dunderdansar eller rider till klockan 20 på vintertorsdagar skall kunna komma hem tryggt med buss. Även kvällsugglorna skall kunna ta buss hem på lördag!
Pia Widén (HI)