Insändare

Hållbar kulturpolitik

Publicerad Senast uppdaterad

Kultur behöver integreras i all social skattefinansierad samhällsverksamhet. Kultur är en mänsklig rättighet, särskilt för barn och unga, och har en genomgripande inverkan på ett samhälles välmående och demokratiska hälsa. Kultur är en huvudaktör i arbetet att utveckla mera jämlikhet och demokrati. Principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur är ytterst viktig just nu för att skydda vår åsikts- och yttrandefrihet.

Hållbart initiativ vill ha fler konstupplevelser för unga, kulturbesök på äldreboenden, gästbostäder för konstnärer, särskilt för förföljda konstnärer, vandringsleder tillgängliga för alla, vill värna och bevara ödehusen.
ÅMI:s verksamhet breddas till att bli ett institut för scenkonst. Bibliotekens verksamhet utökas i demokratins anda till att vara mekotek (verkstäder, utlåning av verktyg, instrument med mera.), HI vill säkra PAF-stödet till tredje sektorn och premiera verksamheter som söker administrativt samarbete.
En kulturcentral (kontaktpunkt) på Åland kan vara lösningen på att ge kulturarbetaren trygghet i sin verksamhet och samtidigt trygga behovet av kultur i samhället. Kulturarbetaren slipper vara sin egen manager, behöver inte förhandla om pris, kan fokusera på det som hen är bäst på. Kultur ska vara tillgänglig för alla medborgare, utbudet bör vara både brett och smalt; den bör tilltala både den breda smaken såväl som den smala. Tillgänglighet betyder också att prisnivåerna är satta så att alla kan betala; ingen ska behöva avstå för att kultur är för dyrt.
Ett levande kulturhus ska vara ett vardagsrum, öppet för besökare och kulturaktiva under dagar och kvällar året runt. En kulturpolitik värd namnet ska erbjuda kultur för alla, på dagis, i skola, vårdinstitutioner, omsorgsboenden, på arbetsplatser.
Kultur i vardagen är en avgörande kraft för att motverka intolerans och fientlighet i samhället. Kulturell förståelse är en livsnödvändighet.

Kjell Frisk (HI)