Insändare
Få insatser för arbetsinvandrare
Integration, eller närmare bestämt social integration, är en förening av skilda enheter (individer, samhällen, folkgrupper, kulturer, nationer) in i en större helhet eller samhörighet mellan medlemmar i ett samhälle (Wikipedia). Målet med integration är skapande av en gemensam identitet och känslan av tillhörighet till en grupp.
Det arbetas mycket med integration på Åland beträffande flyktingar och det är bra, men för arbetsinvandrare finns det väldigt få insatser. Jag tycker att det är orättvist då arbetsinvandrarna är den största gruppen inflyttade och dessutom den grupp som arbetar, betalar skatter och bidrar till den åländska välfärden. Vi har alldeles för många högutbildade inflyttade som arbetar som städare och jordbruksarbetare. Det behövs flexiblare svenska kurser som kan kombineras med heltidsarbete. Det behövs lättare valideringsprocesser. Och det behövs information på olika språk angående möjligheterna på arbetsmarknaden för denna grupp.
Integrationsbegreppet är stort och kan också gälla våra ålänningar. Vi har många ålänningar som inte känner en samhörighet till vårt samhälle på grund av funktionsnedsättningar, psykiska problem, beroendeproblem, och som känner sig exkluderade från samhället. Tydligast syns det på arbetsmarknaden där det är nästintill omöjligt för dem att hitta en anställning. Jag tycker att arbetsgivare behöver få en substantiell ekonomisk incitament för att anställa även personer som inte i första hand motsvarar deras krav. I många fall skulle de bli förvånade vilka oslipade diamanter de skulle hitta bland arbetssökande som de vanligen inte tar i beaktande.
Jag vill arbeta för att alla ska få ett meningsfullt arbete oavsett ålder, kön, funktionshinder, etnicitet. Jag har erfarenhet av arbete med integration och jag vet vilka hinder det finns och vilka ändringar som behövs i lagstiftningen. En röst på mig är en röst för integration!
Jonas Sommarhed (C)