Tveksam nytta med coronatest för inresande, menar LR efter en utvärdering.
Foto: Robert Jansson

Bild

Tveksam nytta med coronatest för inresande

Landskapsregeringens utvärdering av obligatorisk testning av covid-19 för inresande från utlandet visar att nyttan är tveksam, något de påtalar i ett brev till social- och hälsovårdsministeriet.

Landskapsregeringen, LR, har gjort en preliminär utvärdering av de första fyra veckorna av den obligatoriska coronatestningen för vissa inresande från utlandet som startade på Åland den 12 juli då de temporära ändringarna i lagen om smittsamma sjukdomar trädde i kraft.

Under perioden reste 30.000 personer till Åland från utlandet. 1.900 symtomfria inresande testades, 95 procent av dem hade rest från Sverige. Fem personer testade positivt. En person bedömdes definitivt ha en pågående smittsam coronainfektion, men de övriga fyra bedömdes som oklara fall. Det kan ha handlat om spår av tidigare genomgången infektion. 

”LR bedömer på basis av utvärderingen att det är ytterst tveksamt om obligatorisk testning av symtomfria inresande till Åland från utlandet är ändamålsenlig, proportionerlig och ekonomiskt försvarbar”, skriver LR i ett pressmeddelande. 

LR har sammanfattat sin utvärdering i ett brev till social- och hälsovårdsministeriet och bett dem ge sin syn på effekterna av den temporära ändringen av smittskyddslagen. LR uppmanar ministeriet att löpande utvärdera behovet av att upphäva lagändringen eller införa principer för undantag.

Hittat fel i texten? Skriv till oss