Bild

Frideborg totalförstört i brand

Ungdomslokalen Frideborg i Gottby, Jomala totalförstördes i natt i en brand. Ingen person skadades i branden. Orsaken till varför det började brinna är ännu oklar.

Det var grannen Krister Karlsson som larmade alarmcentralen klockan tre i natt.– Jag var uppe på toaletten och när jag tittade ut såg jag ett konstigt rött sken mot norr. När jag gick till andra delen av huset såg jag att Frideborg var i full fyr. Det var övertänt redan då.När räddningsledare Krister Koskinen från räddningsverket i Mariehamn kom till platsen var två tredjedelar av byggnaden övertänd.– Den var utom all räddning. Vi försöker titta om vi kan hålla en gaveldel, men vi börjar nog trappa ned i sakta mak, säger han vid fyratiden på natten.
Enheter från räddningsverket, Strandnäs FBK, Gottby FBK, Jomala FBK och Finströms FBK deltar i släckningsarbetet. När Ålandstidningen lämnar platsen strax före halv fem på morgonen har räddningsarbetet börjat avvecklas. Enligt Krister Koskinen ska kårerna från Jomala och Gottby vara kvar ”ett par timmar till”.
Kan du säga något om brandorsaken?– Det är för tidigt att säga, det blir bara spekulationer.Enligt överkonstapel Jarl Eklund som är på plats ska polisen starta en brandutredning i dag på morgonen.
Stämmer det att det inte var några spår i snön runt huset när ni kom hit?– Det stämmer.Ungdomslokalen Frideborg ägs av ungdomsföreningen Hembygdens vänner.– Det har varit en samlingspunkt för bygden. Det är säkert tomt för en del att den är borta, säger grannen Krister Karlsson.

Sandra Widing

Hittat fel i texten? Skriv till oss