Efter att två vandrare hört rop på hjälp i närheten av Solbacka i Saltvik, Ovanåker har eftersökningar inletts i området. Polisen uppmanar allmänheten att inte bege sig ut för att på egen hand försöka bistå i sökandet. Vid 21-tiden säger kommissarie Tommy Thörnoos att ingen person har påträffats, men att skallgång fortfarande genomförs i omgivningarna.

Kommissarie Tommy Thörnroos berättar att det var vid 17-tiden som samtalet kom om att två personer som vandrat bakom Solbacka hört rop på hjälp.

– De letade själva men kunde inte påträffa någon.

Gränsbevakningens Super puma söker just nu av området från luften, polisen söker med hund och även delar av Frivilliga räddningstjänsten har kallats in. Det är tät skog i området men då det även finns en damm i närheten är dykare på väg till platsen.

– Från polisen sida vill vi belysa att ett eftersök alltid leds av polisen och att ingen ger sig ut i skog och mark för att söka utan att vara involverad i det organiserade eftersöket, skriver polisen i ett pressmeddelande vid 19.30-tiden.

Den som har information som kan vara till nytta i sökandet kan kontakta polisen på numret 040 847 9550.

Uppdatering klockan 20:20:

Ålandstidningens fotograf Daniel Eriksson som är på plats vid Solbacka säger att helikoptern nu har kallats tillbaka. Eftersom värmekamera användes har Frivilliga räddningstjänsten avvaktat, men nu ger sig ett 30-tal personer därifrån ut i skogen till fots för att fortsätta sökandet.

 

Uppdatering klockan 21:12:

Kommissarie Tommy Thörnroos säger att ett trettiotal personer går skallgång i området. Hittills är sökandet resultatlöst.

Agneta Mattsson slutar som vd vid Ålands radio och övergår till en tjänst som ekonomi- och personalchef.

Maria Eriksson tar över när Robert Storfors slutar som vd vid Lisco Bok och papper Ab i oktober.

Landskapsregeringen har flera synpunkter på Trafikledsverkets ansökan om miljötillstånd för att fördjupa Färjsundsleden vid Storgrynnan och öster om Sommarön. Det skriver man i ett utlåtande.

Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab, som lämnat in ett rättelseyrkande mot fastighetsverkets beslut att låta Ålands bygg Ab få entreprenaden för bygget av polishuset, har nu även lämnat in besvär i frågan – nu väntar en behandling i marknadsdomstolen.

Centern levererade hårda attacker mot landskapsregeringens (LR) beslut om att teckna avtal om elhybridfärjan till Föglö när frågan diskuterades i lagtinget.
– Jag vill kalla det här att lagtinget har vilseletts, sade Harry Jansson (C).

Hittills har över 300 personer anmält sig till Agile Islands som hålls på Alandica nästa vecka. 

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.

Det gamla daghemmet i Godby ska nu rivas.

Två åländska kommuner utmärker sig i statistiken över befolkningstillväxten i Svenskfinland mellan åren 2013-2018. Jomala toppar listan medan Lumparland har den näst sämsta befolkningsutvecklingen i undersökningen.

I dag besöker EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik Åland. Ungefär 70 ambassadörer från medlemsländerna förväntas delta.
– En gyllene chans att visa upp Åland, eftersom de här mötena vanligen hålls i storstäder, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Enligt en svensk rapport från Transportföretagen är det svårt att hitta kompetent personal inom sjöfarten – och trenden blir inte bättre.

– Intresset för sjöfarten har minskat framförallt på manskapsnivå och tittar man på antalet pensionsavgångar kan man se att det blir stora problem i framtiden, säger Lasse Karlsson på Rederiaktiebolaget Eckerö. 

Viveka Eriksson (Lib), före detta lantråd, talman och vice talman, kliver av politiken. Det meddelar hon i ett pressutskick på söndagen.
– Jag bestämde redan för två år sedan att innevarande mandatperiod skulle bli min sista, säger hon.

Åland tog två guld, ett silver och ett hedersomnämnande i helgen då FM i Mathantverk avgjodes i Jyväskylä. 

Fler nyheter