Foto:

Bild

Bättre – men nära undantagstillstånd

Läget har förbättrats något i och med att det finns mobiltäckning på nästan hela Åland. Det berättade räddningsmyndigheterna vid eftermiddagens presskonferens med anledning av stormen.
– Men det är fortsatt en akut situation, nära undantagstillstånd, säger kommissarie Tommy Thörnroos.

Mobilnätet fungerar i stort sett över hela Åland igen, men med begransad funktion. Dessutom kan det krävas att man ringer utomhus och eventuellt söker sig till en höjd. Det är den goda nyheten när räddningsverket, alarmcentralen och polisen kallar till dagens sena presskonferens om läget efter stormen. Det innebär också att brandstationerna kan nedbemanna och återgå till normalläge under natten.
Däremot oroas myndigheterna allt mer över läget med de som sitter fast i sina hus med vägar som blockeras av fallna träd och eller elledningar.
– Vi jobbar så fort det är möjligt, och ber dem att ha tålamod. Vi ska återkomma i morgon då vi förhoppningsvis har lösningar på problemen, säger jourhavande räddningsledare Karl Nordlund. 
När det gäller strömförsörjningen är läget fortsatt allvarligt. Över 7.000 hushåll saknar fortfarande el, och hos vissa börjar kylan sätta sina spår.
– Nu börjar frustrationen att synas, när många blir oroliga över kylan. Men man ska komma ihåg att vi fortfarande har ett akut läge, nära undantagstillstånd. Så till de som funderar på vad som ska hända sedan, vänta några dagar och ta sedan kontakt med rätt instans, till exempel försäkringsbolaget, säger kommissarie Tommy Thörnroos.
Däremot är det fortsatt stor risk att hantera nedfallna träd, speciellt de som fallit över elledningar. Räddningstjänsten uppmanar också alla föräldrar att se till att inte barnen leker i eller vid omkullfallna träd, det innebär en stor skaderisk.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss