Det har diskuterats i pressen om Black lives matter (BLM), och av landskapet betalda sommarjobb, samt olika krönikor. Både De obundna och Socialdemokraterna kastar nog sten i glashus denna gång.

I fråga om BLM har nog skribenten en något naiv syn eller sållar (som Trump) medvetet bort sådant som talar emot det han vill få sagt. Det finns ju ingen homogen grupp som står bakom BLM utan det är vem som helst utan organisation.

Lika litet som alla som tittar på fotboll är huliganer som bara slåss och förstör så är ju inte alla i en BLM-demonstration där för den goda sakens skull utan en del för att göra jäkelskap och visa att man kan förstöra utan att behöva ta ansvar för det man gjort.

Likadant var det på ”den gamla goda tiden” när det var dans på ungdomslokalerna på landsbygden, då kunde det samlas gäng av hormonstinna ynglingar som var där bara för att slåss och mäta krafterna med varandra. Det var alltså två olika gäng, ett som var där för att dansa och ett annat för att bråka. Hur vet jag det då? Jo, jag hade arbetskompisar som sade just detta efter att de tillbringat natten i butkan hos polisen. Det hörde jussom till livets erfarenheter tyckte de. De blev senare i livet stabila familjefäder kan jag intyga.

Samma ser man ju om man har kattungar, de mäter sina krafter i sina lekar. Till och med små barn gör ju likadant, speciellt om de är syskon.

Angående de 400 betalda sommarjobben så är det nog inte pengar rakt ner i fickan utan motprestation för arbetsgivaren utan det är ofta mycket jobb att få in någon ny på en arbetsplats. Det finns ju inte så många okvalificerade arbeten nu för tiden då det mesta kräver utbildning och inskolning. Jag har själv erfarenhet av detta och på en modern arbetsplats som vill få kunderna nöjda kan man bara inte kasta in någon ny hur som helst, speciellt om personen aldrig jobbat förut.

Handledning och övervakning saktar ner och kostar pengar så all heder åt dem som tar emot sommarjobbare och ger dem en inblick i arbetslivet, och förhoppningsvis vill de komma tillbaka nästa år eller senare i livet då de har skaffat sig en utbildning.

Det är tyvärr inte bara unga personer som inte vill ta ansvar för det man gör. Även pensionärer tycker de kan skriva rena påhitt i sina ”kåserier” och sedan kalla dem för ”skrönor ” i ett försök att undkomma ansvar. Nej det går vi inte på, bättre kvalitet borde Ålands ledande tidning ha.

”Konsument av nyheter”

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare