Det var inte oväntat, men lite sorgligt att nyheten om att Ålands radio och tv anställer en ny vd blev ytterligare en orsak att ifrågasätta mina motiv och min moral. Jag tycker det är ovärdigt den åländska debatten både i media och i sociala medier.

Jag vill, än en gång, synliggöra och korrigera.

Påståenden om att jag gynnar närstående, tar oskäligt betalt, lurar till mig ersättningar av eller genom de organisationer som jag arbetar i och är engagerade för saknar helt grund. Den som startat den kampanjen är polisanmäld och fallet har gått vidare till åklagaren.

Att som Conny Nylund försöka göra sig lustig över mig och Skunk (Intresseföreningen för skärgårdsungdomar) är oförskämt. Den som har intresse kan gå in på www.skunk.ax och läsa om all den viktiga verksamhet som vi gör med och för unga människor. Att som Christer Strand sprida direkta lögner om mig som ordförande för Ålands Radio och tv är helt oacceptabelt.

Agneta Mattsson fick uppdraget som vd när Jesper Eliasson (C) var ordförande. Jag blev för drygt tre år sedan tillfrågad av minister Mika Nordberg (MSÅ) om jag var intresserad av att ta på mig ordförandeskapet för ÅRTV. Som jag uppfattade det behövdes mina kunskaper i bland annat ledarskap och organisationsutveckling, men också min långa erfarenhet från bildningsarbete, näringslivet och politiken.

Under mitt ordförandeskap har jag och styrelsen konstaterat att bolaget behöver förstärkning av den tekniska sidan vilket vi arbetat med de senaste åren. Vi har i dag ett kompetent tekniskt team med en engagerad teknisk chef. Men teknikutvecklingen är snabb och vår bedömning är att bolaget också behöver en ny profil för ledarskapet. Jag ser det inte som dramatiskt att vi nu genom en omstrukturering tar vara på Agneta Mattssons ekonomiska och administrativa kompetens och samtidigt förstärker bolaget ytterligare på den tekniska sidan.

Man får gärna ha olika åsikter om public service. Det utvecklar vår verksamhet. Att lagtingskandidater och andra debattörer insinuerar och sprider lögner om mig och vd i insändare och på nätet är under all kritik.

Mia Hanström

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Enligt stadens förvaltningsstadga § 10 kan fullmäktigeledamot till stadsledningen (eller stadsstyrelsen) ställa en kort skriftlig fråga i ett ärende som gäller stadens verksamhet, förvaltning och ekonomi.

Fantastisk insändare du skriver de 12 februari Ann-Catherine Renfors (”Att ge läxor är som ett misslyckande”).

Läxor, denna uråldriga metod som heter läxor. Jag begriper mig inte på vad som är själva idén, tanken med detta?

Tack du anhöriga som skrev om krisen på Trobergshemmet. Allt stämde precis.

Leije Portnoj

Det är inte ett lätt jobb att sitta i landskapsregeringen och andra beslutsfattande myndigheter. Många svåra beslut ska tas och det är omöjligt att göra alla nöjda.

Fler insändare