Insändare

Viktig steg mot tunnel till Föglö

Publicerad Senast uppdaterad

Frågan om en tunnel till Föglö har tagit ytterligare ett steg framåt i form av den slutrapport som tagits fram under ledning av infrastrukturminister Christian Wikström och en kommitté där bland andra undertecknad varit en av medlemmarna. Att bygga en tunnel mellan Svinö i Lumparland och Degerby på Föglö kostar något mellan 130 och 270 miljoner euro vilket är rätt spretigt. För att nå ett mer exakt pris måste det till provborrningar för några hundra tusen euro längs den planerade sträckan. Bland annat detta går att utläsa i slutrapporten.

Rapporten visar att det är förmånligare och mer hållbart att gå in för tunnellösningen än att hålla på som i dag. Detta är tydligt och understryks av att kostnaderna för att fortsätta som hittills är belamrade med en mängd opåverkbara faktorer som till exempel investeringar i nya fartyg, löner, bränsle, kajer och så vidare. Detta leder till slutsatsen att tunneln är viktig för att upprätthålla och gynna livet och utvecklingen i åländska skärgården samtidigt som den gör Åland större. Tunnelrapporten visar att en satsning nu sparar pengar i längden. Därmed handlar frågan egentligen om man tror på den åländska skärgården och dess framtid eller inte. Jag tror, jag kan inte föreställa mig ett Åland utan en levande skärgård.

När det handlar om en så stor satsning som en tunnel till Föglö måste man tvinga sig själv att höja blicken. Det är min plikt som folkvald att göra det. Jag vill skapa framtidstro och trygghet och jag vill göra hela Åland större och innehållsrikare. Detta kan vi göra till en lägre kostnad än i dag och därför hävdar jag att tunneln är en del av visionen som stärker hela Åland. Samma gäller den planerade satsningen på storskalig vindkraft. Även i denna fråga måste man tvinga sig att tänka hållbart, visionärt, nytt och, framför allt, långsiktigt. Dessa två projekt skulle förändra Åland och det är nödvändigt; allt som inte utvecklas stagnerar och det vill jag inte att ska hända.
Jag hoppas tunnelrapporten rätar ut många frågetecken och visar klokskapen i att på allvar bygga för framtiden. Det vore hållbart av en mängd skäl men tre av dem sticker ut. För det första skulle skärgården bli mer tillgänglig vilket skapar förutsättningar för större social trygghet, bättre bobarhet och framtidsutsikter för näringslivet. För det andra vore en tunnel miljömässigt klokt då mängden fossila utsläpp från dagens trafik skulle minska radikalt. Till sist handlar allt om stabil ekonomi – till skillnad från färjtrafik som drivs av energi, vars pris är synnerligen nyckfullt, är underhåll av en tunnel förhållandevis hanterligt.
En tunnel förändrar vardagen till det bättre för den åländska skärgården, den minskar utsläpp av fossila bränslen och den sänker långsiktigt kostnaderna vilket skapar förutsättningar för en levande skärgård. Nu är första steget taget och resten av arbetet kan börja.

Jörgen Pettersson