Ledare

Dansbandsfestivalen på Föglö har vuxit till ett av Ålands största evenemang, och visar hur turismen kan stärka skärgården.

Husbilar kan ge Åland en skjuts

Turism ›› På Föglö är dansbandsfesten i full gång och husbilarna är på väg. Frågan är om Åland är redo att ta vara på möjligheten.

Publicerad

Ledarsidan

Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.

På Föglö är det fullt drag just nu. Ålands Dansbandsfestival har på bara fyra år vuxit från en första danskväll till att bli ett av Ålands största evenemang, och när Lasse Stefanz och Tommys kliver upp på scen under tisdagen är över tusen biljetter redan sålda. Totalt väntas över 6.000 personer svänga sina lurviga under veckan, och det är inte bara ålänningar utan också allt fler från södra Svenskfinland, samt besökare från Sverige, Norge och Danmark.

Bakom framgången står Conny Jansson och hans team på Restaurang Seagram, som tidigare i år välförtjänt belönades med Näringslivsgalans turismpris för sitt arbete med festivalen. Dansbandsfestivalen visar att Åland kan utveckla turismen när entreprenörer med driv och fingertoppskänsla bygger något som drar till sig en allt större publik.

Festivalen har vuxit genom stegvisa förbättringar: en utescen, ett eget biljettsystem, en ny brygga, utökade serveringsområden och i år en vädersäkrad, inglasad uteterrass. Investeringarna har varit stora, men samtidigt ansvarsfulla. Resultatet är ett evenemang som har gjort Föglö till en självklar mötesplats för dansbandsälskare och lockar både nya och återkommande gäster.

För Åland är detta värdefullt. Det betyder intäkter, jobb och en skärgård som lever med kultur och upplevelser.

Men festivalens framgång lyfter också fram ett problem. För trots att fler vill komma är det inte alltid enkelt att ta sig till Föglö – särskilt inte för husbilsturister, en växande grupp som gärna stannar längre, äter på restauranger och går på evenemang när möjligheten finns.

En tur- och returresa med husbil från fasta Åland till Föglö kostar i dag 88 euro, medan priset för en husvagn är ännu högre. Samtidigt är färjan Skarven, som trafikerar Svinö–Degerby, ofta full under högsäsong. Som jämförelse kostar en enkelresa med husbil från Sverige till Åland mellan 82 och 164 euro med Eckerölinjen, beroende på avgång.

Och det handlar alltså inte ens om vad det kostar att ta sig till Åland – utan om hur dyrt det är att resa inom landskapet, mellan våra egna öar. För många blir det en tröskel som gör att besöket inte blir av, eller att resenärer väljer bort att fortsätta upptäcka skärgården.

För många blir det en tröskel som gör att besöket inte blir av, eller att resenärer väljer bort att fortsätta upptäcka skärgården

Som Conny Jansson påpekade i Visit Ålands podd ”Åland vårt Åland” blir färjeavgifterna ett konkret hinder för husbilsturisterna. Många vill gärna se mer under sin vistelse, men de höga priserna gör att planerna tar stopp innan de ens kommit igång.

“Jag vet att många som kör husbil skulle vilja åka runt och se mera av Åland under veckan, men de kan inte göra det för färjeavgifterna är svindyra.”

Han menade att det i praktiken låser in besökarna, i stället för att låta dem upptäcka mer av Åland.

Husbilsturismen växer i Europa i takt med att befolkningen blir äldre och fler får både tid och lust att resa i lugnare tempo. Det innebär en möjlighet att locka fler gäster även utanför högsäsong, men då behöver resandet vara smidigt och priset rimligt. Här finns potential att växa som destination och låta fler delar av landskapet ta del av turismen under en längre säsong.

Dansbandsfestivalen på Föglö visar hur en idé kan växa till något som gör skillnad både för en plats och för hela Åland. Genom att göra resandet enklare kan Åland dra nytta av husbilsboomen och låta fler upptäcka mer av allt vi har att erbjuda.