Insändare
Har Mariehamns stad för mycket pengar?
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
För nästan ett år sedan började Mariehamns stad att schakta sönder Fiskehamnsvägen i Korrvik med syftet att uppdatera vatten och avlopp samt förnya vägen. Detta projekt pågår ännu och asfalt saknas överallt, även på gång- och cykelbanan. För boende i området har detta projekt varit besvärligt. Det har jobbats några timmar per dag och så står det stilla en lång tid igen. Utrustning som hyrs in har lämnats under tiden och kostnaderna tickar på. Det har många lagt märke till och blivit en snackis bland flanörerna. Förstås bra för den lokala uthyraren, men inte bra för Mariehamns skattebetalare.
Att en kort väg som Fiskehamnsvägen får ta ett år att färdigställa (inte klar ännu) är ett underkänt betyg till stadsmiljösektorn. Vi är flera hundra som bor och promenerar i området som påverkas negativt av buller, damm, dålig väg och smutsigt överallt. Vägskyltar ligger huller om buller i högar på marken. Anslutningarna på bägge sidor om Ytternäsvägen är dåligt underhållna och förorsakar grus som åker ut på vägen och utgör fara för stenskott. Fiskehamnen har mycket trafik dagligen, även tung trafik som betjänar ett flertal entreprenörer som lastar och lossar i hamnen.
Det verkar som att Mariehamns stad har klantat sig med upphandling av asfalt, något vi nu lider av, trots att de har vetat om detta sedan början på januari. Mariehamnare har rätt att ställa högre krav än vad som nu presteras. Det verkar vara brist på chefer som följer upp stadsmiljösektorn?
Har Mariehamns stad för mycket pengar? Revisorerna bör granska detta projekt ekonomiskt samt tidsmässigt. För mycket pengar i stadens kassa borde leda till att stadens ledning tar bort fastighetsskatten. Ett nytt egnahemshus i staden har direkt cirka 1.000 euro i kostnad i fastighetsskatt per år. Fastighetsskatten som mariehamnare drabbas av hämmar utveckling och byggandet av nya energieffektiva hus och grannkommuner får en uppenbar fördel då bostadsorten väljs för ett nytt hus. Man frågar sig ”vad får vi för pengarna” som fastighetsskatten utgör? Inte asfaltbeläggning på vägarna i alla fall, som det nu ser ut. Jomala klarar tydligen av att asfaltera utan fastighetsskatt. Vi undrar förstås hur länge till vi ska vänta?
Fastighetsägare och skattebetalare i området