Insändare
Skattegränsens byråkrati diskriminerar både företagare och privatpersoner
Den senaste tiden har många större webbutiker slutat leverera till Åland på grund av den alltför krångliga byråkratin. Om det finns aktörer som ens kan/vill leverera till Åland, får vi ofta betala dubbel moms. Får man en försändelse som är en gåva av en vän på fastlandet, ska man nu förtulla gåvans värde för att kunna ta emot den – dubbel moms.
Ett problem företagen får, då man tar varuprove,r är att de ska förtullas på ett uppskattat värde, så att man betalar moms på en vara som inte kostat något. Det är orimligt.
De leveranser vi företag får tar timmar att förtulla i stället för att bidra till framgångsrikt näringsliv på Åland och ökade skatteintäkter, som finansierar välfärd. Momsen går oavsett dit den ska. Merkostnaden för införtullningarna ökar priset på varor och minskar möjlighet till näthandel, så minskad konkurrens.
Vi ska stödja den lokala handeln, men med en rimlig prisnivå. Vi har ett stort utbud av varor på Åland i relation till vår storlek, förhoppningsvis även i framtiden. De åländska företag som skulle vilja växa genom webbhandel, men kan inte. En del flyttar sin verksamhet till annan ort, då det är betydligt sämre förutsättningar för företagande på Åland nu.
I regeringen Orpos regeringsprogram står det ”i brett samarbete utreds konsekvenserna av skatteundantaget för försändelser mellan fastlandet och Åland ”. Det är en början och det är nu viktigt att följderna för företagarna kartläggs och tydliggörs. Vi behöver göra detta i nära samarbete mellan åländska politiker, finska regeringen, tullen och näringslivet. Det finns nära 3.000 företag på Åland, något att vara stolt över.
Politiker bör lyssna och arbeta för att förbättra förutsättningarna för de åländska företagen – grunden till vår välfärd
Jag tror att vi kan leva med vår skattegräns. Att kommunikationer till och från Åland bibehålls. Det ska dock inte ske på bekostnad av företagare och konsumenter på Åland!
Julia Stenius (MSÅ)