Ledare
Nedskärningar, reformer och effektivisering. Landskapsregeringens vårbudget för 2026-2028 innehåller många konkreta och nödvändiga förslag. På bilden syns finansminster Mats Perämaa (Lib) och finanschef Conny Nyholm.
Hülya Tokur
Startskott för nödvändiga nedskärningar
Vårbudgeten är ett välkommet första steg mot en ekonomi i balans – men för att säkra Ålands framtid krävs fortsatt mod, reformvilja och uthållighet.
Landskapsregeringen (LR) har presenterat vårbudgeten för 2026-2028 och nu kommer det reformer och nedskärningar. Mer finns givetvis ännu att önska men det är god start när man på allvar ser över sin kostnadskostym.
Det vankas nedskärningar i den offentliga apparaten. Inom LR, bortsett från Ålands hälso- och sjukvård, ska 90–100 tjänster bort de kommande tre åren. För den drabbade givetvis en stor utmaning, men också ett absolut måste från landskapets sida för att trygga framtida offentlig service.
Det var dock inte bara nedskärningar som presenterades under gårdagen. Bolagisering av landskapets verkstad står även på agendan. En bolagisering som måste ses som ett första naturligt steg mot privatisering. En rimlig utveckling för att renodla det offentligas roll i det åländska samhället.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) presenterade även nya driftprivatiseringar av linjefärjor och en fortsättning på arbetet med att starta ett gemensamt servicecenter för ekonomi och offentlig upphandling. Enkla, konkreta och till många delar självklara effektiviseringsåtgärder.
Att dessa inbesparingar nu blir verklighet är inte bara viktigt utan direkt nödvändigt. För även om vi kan se att skattefinansieringen och avräkningen visar på en ökning så är de enbart av temporär karaktär. Dessutom helt avhängiga reformer som sker av finska staten.
Därför är det nyktert konstaterat av LR att ändå vidta åtgärder för att inte bara få ner kostnaderna utan samtidigt skapa utrymme för kommande investeringar. Investeringar som till exempel byggandet av ett nytt sjukhus, som LR fortfarande tror ska kunna delfinansieras av extra statliga anslag. Något som nu plötsligt inte är lika aktuellt för skärgårdstrafiken efter Axferries intåg - då ett bolag inte kan söka sådana medel.
Att dessa inbesparingar nu blir verklighet är inte bara viktigt utan direkt nödvändigt.
Är då allt frid och fröjd? Nej långt därifrån. För under gårdagens presentation blev det tydligt att LR redan i år är i behov av att låna från sitt eget fastighetsverk för att klara likviditeten. Ett fastighetsverk vars likviditet redan naggats rejält i kanten. Att LR dessutom under 2026, som det ser ut nu, behöver låna externt. Trots temporära extra intäkter.
Det här är allvarligt och borde fungera som en väckarklocka för den lilla skara som fortfarande tror att det offentliga Åland inte lider av ekonomiska bekymmer. Det är slut på pengarna nu.
Det ska bli intressant att höra den efterföljande debatten. Givetvis får vi säkerligen se inslag av politiska utspel som försöker ifrågasätta nedskärningarna. Troligtvis får vi även se flera som ifrågasätter varför just denna nedskärning.
LR kommer även få utstå påtryckningar från de tjänstemän som berörs och grupper av individer som berörs av nedskärningarna. Då gäller det att LR håller stenhårt fast vid att fullfölja den lagda planen. Inte låter sig påverkas utan fullföljer nedskärningarna. För det är inte bara viktigt att kostnaderna kommer ner för att trygga driften utan även för att investeringar ska kunna genomföras.
Tar det då slut här? Det mesta talar för att det här bara är början. För även om man dessutom ser över lagstiftning och försöker få ner kostnaderna för våra främsta serviceproducenter – kommunerna – så kvarstår mycket arbete. Åland måste blir mer konkurrenskraftigt och med en åldrande befolkning så kommer det högre kostnader för vård och omsorg. Allt detta måste finansieras och det fungerar inte med nuvarande modell. Däremot är vårbudgeten för 2026–2028 en bra start. Bygg vidare på den!
Ledarsidan
Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.