Krönika

Krönikebild Edgar Vickström, krönika

Att vara ekonomiskt läskunnig

Publicerad

Ledarsidan

Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.

”Folk är ju i allmänhet inte ekonomiskt läskunniga!”, hörde jag sägas för några veckor sedan. Det har fått mig att fundera, och det har nog öppnat mina ögon. Plötsligt, 45 år efter att jag själv studerade ekonomi, har jag äntligen insett att ekonomi förstås är en egen och ganska svår vetenskap.

Men jag verkar inte var den enda som missat detta. Många förtroendevalda och offentliga tjänstemän verkar utgå från att alla förstår ekonomi och därför är lämpade att uttala sig vitt och brett om budgeten och andra ekonomiska frågor. Det är till och med ibland på nivån att ”man inte ska låta ekonomerna uttala sig om ekonomin – för då handlar allt bara om pengar”. Jag tror alla inser att det vore absurt om ÅHS politiskt tillsatta styrelse skulle ta de övergripande medicinska besluten. De har ju inte den utbildningen! Det är svårt att tänka tanken ”man ska inte låta medicinarna ta sjukvårdsbesluten – för då tänker de nog bara på patienterna”. Men just ekonomin tycker sig ofta folk vilja ha synpunkter på utan att (i de flesta fall) ha någon utbildning i ekonomi! Det är ju minst lika orimligt!

Tänk om någon ska fatta långsiktiga beslut och inte förstår skillnaden på kostnad och investering, utan bara ser allt som ”pengar ut”. Tänk om alla inköp skulle ses som kostnader, fastän det köpta läggs i lager för framtida intäkter. Tänk om någon inte förstår effekterna av ränta på ränta. Tänk om någon inte kan skilja på bokförda värden och faktiskt ekonomiskt värde. Tänk om någon inte förstår avskrivningar, förslitning och ekonomisk respektive teknisk livslängd. Tänk om någon hävdar att något är värt mer än någon faktiskt vill betala för det. Tänk om beslutsfattare hävdar att något ”faktiskt måste få kosta, för det är så viktigt”, utan att någonsin berätta varifrån pengarna ska komma eller vem som ska betala. Tänk om någon som läser den här texten tycker att den bara innehåller obegripliga uttryck, och inte fokuserar på verkliga problem.

Vi lever i en värld som är helt genom-ekonomisk. Vi får löner, pensioner och bidrag, vi betalar mat och kläder, skatter, hyror, räntor och amorteringar. Våra nuvarande och framtida tillgångar är i hög grad beroende av börsutvecklingen i världen, även om vi själva inte äger en aktie. Den offentliga sektorns ekonomi är helt och hållet kopplad till din och min ekonomi. Varje euro som satsas på någonting satsas per definition inte på något annat. Varenda euro som, till exempel satsas på att hålla oändliga kommungränser vid liv, kan inte satsas på äldreomsorg och hälsovård. Varenda juristfaktura som betalas för att en del av det åländska samhället är i konflikt med en annan del av samma samhälle tas från skola, vård och omsorg.

Det är ledsamt att vi inte kan enas och förenkla vår offentliga sektor. Tycker du att det är dumt skrivet, så kan det faktiskt hända att du inte är riktigt ekonomiskt läskunnig.