Ledare
Lilla Holmen har alla förutsättningar som behövs för att bli en plats där alla vill hänga på sommaren.
Hülya Tokur
Lilla holmen borde vara ett skyltfönster för staden
När stadens finaste badplats börjar påminna om ett överdimensionerat utedass är det dags att ta sig en funderare.
Ledarsidan
Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.
Lilla holmen borde vara en somrig fristad mitt i stan – en plats där barn plaskar i vattnet, där turister och stadsbor svalkar sig med en glass eller en kall dryck i solen, där volleybollar smashas och lekar får ta plats. Potentialen är uppenbar. Lilla holmen är kanske det finaste området i hela Mariehamn – en grönskande ö med djur ett stenkast från centrum, med alla förutsättningar som behövs för att bli en plats där alla vill hänga på sommaren.
Men det är det inte. Genom åren har frågan om hur området ska utvecklas diskuterats otaliga gånger men resultatet har varit detsamma: Det händer väldigt lite. Inför den här sommaren rustades området upp med en nygammal paviljong och en renoverad bro. Välkommet, men knappast något som drar särskilt mycket folk.
Trots all outnyttjad potential har ändå badstranden lockat besökare till Lilla holmen, men under den senaste veckan har Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet förbjudit och avrått från bad på platsen på grund av synnerligen höga halter av enterokocker.
När stadens finaste badplats börjar likna ett överdimensionerat utedass är det dags att stanna upp och ta sig en funderare. Hur blev det så? I nuläget pekar mycket på dagvattendammen i Museiparken, där höga bakteriehalter uppmättes i början av veckan. Huruvida det beror på avrinning, avloppsläckage eller att dammens tekniska sammansättning inte möjliggör tillräcklig rening och cirkulation återstår att se.
Oavsett vilket är det illa om dagvattendammen, som invigdes för ganska exakt ett år sedan och vars syfte är att minska belastningen på Slemmern, nu i stället bidrar till att förorena badvattnet vid Lilla holmen.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet kunde på onsdagen häva badförbudet efter att nya prover visat bättre resultat, men innan man vet orsaken går det inte att säkerställa att det inte händer igen. Det borde staden ta på största allvar. Stadens och hela Ålands turism bygger på närhet till vattnet och om vi inte ens kan erbjuda våra turister en badplats i närheten av centrum är det ett rejält underbetyg till hur vi förvaltar våra tillgångar.
Problemen med bakterier är dessutom bara en del av bilden. Under tidigare somrar har stora flockar av gäss tagit över stadens badstränder – inte minst vid Mariebad, där ÅMHM i sommar återigen avråder från bad på grund av förhöjda halter av fekaliebakterier. Det är tredje året i rad med samma rekommendation.
Att problemet är återkommande visar att det inte finns ett fungerande helhetsgrepp. Det räcker inte med fågelskrämmare och lite renoveringar med några års mellanrum. Lilla holmen har potential att bli en av stadens mest levande platser men då måste det finnas service, aktiviteter, kommersiella verksamheter – och en badplats som stadsbor och turister faktiskt kan bada vid.