Insändare
När politiken kör över folk – och begränsar landskapsskyddet
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
I takt med att Åland debatterar accelerationsområden och frågan om kommunalt veto, blir det allt tydligare att affärsintressen och politisk strategi väger tyngre än demokratins grundprinciper. Dessa accelerationsområden kan beskrivas som en genväg förbi kommunerna – ett sätt att driva igenom storskalig, typ Sunnanvind, förnybar energi utan att respektera lokal självbestämmanderätt. Men till vilket pris? Det var bra att ”lagförslaget” återremitterades till utskottet !
Nu står det klart att vissa ledande politiker med hänvisning till ett EU-direktiv vill avskaffa kommunernas urgamla rätt att planera sin egen framtid. Detta innebär att möjligheten för kommunerna att stoppa storskaliga projekt, som havsvindkraften i Norrhavet, kan försvinna.
Detta direktiv gäller Finland men ej Åland såvitt vetandes. Här finns möjligheten till framgångsrika undantag med tanke på vår sårbarhet kultur och självstyre och folkliga åsikter.
Protesterna i Geta talar sitt tydliga språk – över 200 personer har redan skrivit under en lista mot projektet. Med dagens lagstiftning kan kommunens majoritet säga nej, men om denna ”by-pass”-förändring går igenom, förlorar medborgarna sin rätt att påverka genom denna vid äventyr permanenta undantagslag.
Detta är inte demokratiskt i ett nordiskt rättssamhälle. Skattebetalarna kan komma att stå för kostnaderna – både fria rörligheten till havs och land inskränks, miljömässigt och ekonomiskt – samtidigt som fiske- och allemansrätten påverkas negativt i praktiken inom dessa så kallade accelerationsområden. Kommunernas rätt att fatta egna beslut reduceras att bli en skugga av sitt forna jag, medan landskapsskyddskonventionen urholkas utan folkets medverkan.
Ska vi verkligen acceptera att hundratals gigantiska vindkraftverk, lika höga som Eiffeltornet, placeras i Norrhavet utan att gränskommunerna eller ålänningarna får något att i praktiken säga till om? Det handlar om initialt enorma 1000 kvadratkilometer – en yta vars framtid bestäms över våra huvuden ifall den verkställs !
Elån