Insändare

Medkänsla större än pliktkänsla

Publicerad Senast uppdaterad

Torsdagens ledare med rubriken ”En lektion i pliktkänsla” börjar lovande. Stormen kring Oprah Winfreys intervju med hertigparet Sussex illustrerar sannerligen hur kallt det kan blåsa kring offentliga personer i dagens mediavärld. Reaktionerna har delat publiken; somliga har beundrat parets mod att ta upp svåra frågor, andra har uppfattat intervjun som ett svek mot kungahuset.

Enligt ledarskribenten ”borde spektaklet endast ge upphov till axelryckningar och en olustkänsla.” Men i stället för att följa sitt eget råd slår han följe med de sociala mediernas självutnämnda domare och använder ledarsidan till att i en raljerande ton håna och förlöjliga parets, och särskilt hennes, ”känslor och tolkningar”. Är man rik kan man inte vara olycklig, förefaller skribenten mena, och är man av kunglig ätt ska man vara tyst om hur man behandlas.

Tidningen Åland är en lokaltidning och ledarna brukar med få undantag röra aktuella åländska problem och fenomen, allt från revisionen av självstyrelselagen till stopp i avloppen i Strandnäs; ibland med en avstickare till Finland. I början av 1980-talet publicerades utrikesnyheterna i en spalt under rubriken Periskopet, och egentligen har tidningen inte förändrats mycket sedan dess.

Det händer dock saker i världen utanför Åland som kunde vara värda en ledare. I Myanmar pågår ett folkmord efter en militärkupp, I Brasilien uppmanar presidenten folket att ”sluta klaga” över massdöden i Covid-19 och i Förenta staterna ställdes polisen som i nio minuter tryckte sitt knä mot George Floyds hals denna vecka inför rätta.

”Plikter är vad man fordrar av andra, inte vad man själv gör” sade Oscar Wilde i tiden. Henrik Herlin vill ge oss ”En lektion i pliktkänsla”. Vad vi och världen behöver är nog hellre en lektion i medkänsla.

Kerstin Kronqvist, pensionerad läkare, Mariehamn