Det har gått en månad sedan Rosella togs ur trafik. Än så länge finns inga kända planer på något ersättande fartyg på rutten Mariehamn-Kapellskär.
Foto: Kevin Eriksson
Foto:

Bild

Varför är det så tyst om Kapellskärslinjen?

Kapellskärslinjens framtid är oviss och det finns en reell risk att rutten inte trafikeras under högsäsongen. Det är hög tid att börja diskutera vad ett sådant scenario innebär.

Den här texten skrivs ombord på ms Eckerö under en av helgens turer. En lång karavan av bilar har kört de tre milen från Mariehamn till Eckerö i gryningsmörker. Färjan är fullstoppad med resenärer, det är fullt på bildäck, platserna i bufférestaurangen är slutsålda och det går knappt att hitta en sittplats i kafeterian.

Det har gått en månad sedan Rosella körde sin sista tur och Viking Line meddelade att man lägger linjen Mariehamn-Kapellskär på is. Eckerölinjen ställde om snabbt och satte in extra turer, om man har hög beläggning är det positivt.
Samtidigt väcker det frågor om hur sommarens kapacitet ska täckas.
Någon tipsar om att köpa årskort på ms Eckerö och boka upp fler resor än vad man tänkt nyttja i sommar, för att säkert veta att man har plats på båten.

Våren närmar sig, men ännu finns inga kända planer på att någon ska trafikera rutten under högsäsongen.

Turistföretagare och evenemangsarrangörer har tidigare varnat för stora följdverkningar utan direkttrafik mellan Kapellskär och Mariehamn. För att vara en attraktiv turistmagnet behövs snabba och enkla förbindelser. Det är viktigt att det finns flera transportalternativ, turisterna väljer det som är lättillgängligt. Åland är inte den enda semesterpärlan, det finns konkurrenter. Om turister upplever att det är omständligt att ta sig till Åland är risken att de väljer ett annat resmål.

Regeringen verkar dock obekymrad över situationen.

I ett inslag i Ålands radio konstaterar finansminister Roger Höglund (C) att sommartrafiken ”blir en flaskhals”, men förlitar sig på att det ordnar sig. Kanske har resenärerna vant sig vid att det alltid finns plats på båtarna, och behöver lära sig att ha bättre framförhållning när de planerar och bokar sina resor. Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) skulle ”inte bli ledsen” om det dyker upp en aktör som tar hand om högsäsongen, men understryker att det är det sista politikerna ska lägga sig i.
– Jag ser med tillförsikt fram emot att marknaden tar hand om det här, säger han.

Hur blir sommaren utan rutten? Frågan är central för den som till exempel driver en stugby, camping, eller någon annan verksamhet inom turismsektorn.

Dessa företagare har rätt att få besked i god tid. Bland annat för att ha en uppfattning om hur man ska planera sin verksamhet och hur många anställda man ska ha.
Regeringens företrädare menar att det är viktigt att inte göra något förhastat och störa marknaden.
Men Kapellskärslinjens frånfälle vore en enorm förändring för sommar-Åland. Det bör åtminstone förekomma en större diskussion om hur det kan påverka turismen, hur man kan förebygga riskerna, vilket stöd olika aktörer kan ge varandra, och vad samhället kan göra.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss