Foto:

Trumps löfte: Mer kaos i den amerikanska politiken

Donald Trumps första framträdande efter att han lämnat Vita huset visade på en sak: han tänker inte lägga ned vapnen. Tvärt om utökar han kriget mot Demokraterna – och sina egna partikamrater som inte ger honom sitt oförblommerade stöd.

Det har varit en ovanligt tyst halvannan månad i amerikansk politik sedan Trumpanhängare stormade kongressen, Trump själv blev avstängd från de stora sociala medierna och Joe Biden tog över makten och Vita huset.

Men när Cpac (Conservative Political Action Conference) I helgen hölls i Orlando, Florida, var den numer tidigare presidenten konferensens höjdpunkt och avslutning.

Redan på förhand hade det framkommit att Donald Trump skulle meddela att han inte kommer att träda tillbaka från politiken, och att han skulle leverera en serie attacker mot Joe Biden. Föga förvånande, får man säga, men det drygt timslånga talet innehöll en hel del intressant. Saker som kommer att påverka och styra det politiska skeendet i USA under ett antal år framåt.

Trump inledde sitt tal inför sina jublande supportrar med att lova att deras gemensamma resa ”är långt ifrån över”, och att han kommer att delta i den fortsatta kampen för den rörelse han leder. Däremot konstaterade den tidigare presidenten att han inte, vilket det spekulerats kring, kommer att starta ett eget parti. Spekulationerna kommer av att Republikanerna i dag är ett splittrat parti efter attacken mot kongressen.

Donald Trump sade i sitt tal att partiet ska enas. Frågan är hur detta ska göras.

Såväl Trumps vicepresident Mike Pence som den republikanske senatsledaren Mitch McConnell valde att inte besöka Cpac. Ett ställningstagande i tysthet som tydligt visar på att toppskiktet inom det republikanska partiet vill ta sin hand från Trump.

Samtidigt är samtliga mycket väl medvetna om att det är Trump som leder partiet, som har störst stöd och som kan diktera villkoren.

Mest medveten om detta är Donald Trump själv.

De närmsta två åren kommer att innebära ett veritabelt inbördeskrig i partiet. Fram till mellanårsvalet 2022 kommer positionstagande och pengainsamlingspotential vara A och O för de som vill ha en maktposition framåt.

Donald Trump var mycket tydlig med att han vill slänga ut alla republikaner som röstade för att han skulle fällas i riksrättsprövningen tidigare i år. Från sitt podium räknade han upp partikamrater och förklarade att han önskade att de ska förlora när de ställs inför väljarna nästa gång.

Det var en krigsförklaring. Nu återstår att se vad svaret från McConnell och de andra blir.

Det Donald Trump inte sade är också intressant. Han sade inte rakt ut att han ämnar kandidera till presidentposten på nytt om fyra år. Däremot var han frikostig med hintar om att så kan bli fallet.

Vad hans program i sådana fall kommer bli är solklart: exakt samma som fick honom vald 2016.

Stora delar av hans tal inför Cpac handlade om att bit för bit demonisera Demokraterna i allmänhet och Joe Biden i synnerhet. Biden har haft den värsta första månaden en president någonsin haft. Han har öppnat gränserna för gängkriminella och väldtäktsmän, han håller på att förstöra ekonomin, han har redan förstört en rad avtal Trumpadministrationen förhandlat fram. Och så vidare.

I grunden demonstrerade Donald Trump att hans linjeval för Republikanerna är att ytterligare förstärka polariseringen i den amerikanska politiken. Är man inte med på det trumpska republikanska tåget är man emot Amerika, frihet och ekonomisk framgång.

Donald Trump har inte längre någon direkt makt över USA. Men hans tal visade med största tydlighet att han kommer vara en central del av den republikanska politiken under ett antal år framöver. Det kommer att påverka också Joe Bidens möjligheter att leda landet.

Trumps tydliga ställningstagande mot de egna som inte följer hans linje och order kommer göra republikanska kongressledamöter mindre villiga att sluta avtal med Demokraterna. Det i sin tur kommer leda till fortsatta låsningar i den amerikanska politiken.

Och bakom allt står Trump och styr. I väntan på valet 2024?

Hittat fel i texten? Skriv till oss