Foto:

Stora investeringar vittnar om stark framtidstro

Den åländska rederinäringen storsatsar. Under bara januari månad har den åländska rederinäringen visat framfötterna av sällan skådat slag.

Det är lätt att misströsta. Oroligheter, pandemi och räntehöjningar gör att fokus många gånger sätts på de nu rådande utmaningarna. Samtidigt finns det mycket som vittnar om en framtid och nya möjligheter.

Av den årliga Rederibarometern kan vi bland annat utläsa att rederinäringen förväntar sig en kraftig, snabb och positiv utveckling av konjunkturen. En förväntan som är positiv för näringen, men även för det åländska samhället i stort.

Att framtidstro finns bland de åländska rederierna står klart. Det står även klart att det är mer än en förhoppning. De positiva signaler som den åländska rederinäringen uppvisade i Rederibarometern, i svaren innan omikron spred sig över världen, har hållit i sig under januari månad. En tro som är något för det åländska samhället i stort att ta till sig och ta rygg på.
Framtidstron har tagit sig verkligt uttryck bland annat genom att Lundqvistrederiernas dotterbolag Lundquist Shipping Company Limited i onsdags tog över den nya tankern Thornbury från Sumitomo Heavy Industries i Japan. Ett fartyg på 112.000 dödviktston som dessutom är redo för LNG-drift. Fartyget är finansierat med egen kassa och Thornbury ska dessutom få en syster senare i år när varvet levererar ytterligare ett fartyg.

Men det är inte bara Lundqvistrederierna som visar på framtidstro. Godby Shipping Ab har köpt Lysvik Seaways och Lysbris Seaway. Fartygen ska nu och de kommande tre åren chartras av DFDS.

Dessa affärer är viktiga för det åländska samhället. Kombinera dessa med att vi i mars får se Viking Glory göra sin premiärtur på rutten Stockholm-Mariehamn-Åbo samt att Amorella sätts, som ett av två fartyg, in på Helsingfors-Stockholm så har vi en väldigt positiv injektion i det åländska samhället.
Att Åland är extremt beroende av den rederinäringen torde inte ha undgått någon. Inte minst har pandemin påvisat det åländska samhällets stora beroende av rederinäringen. I många fall har detta beroende påvisats i reda pengar och arbetsplatser. Men näringen betyder så mycket mer.

Det åländska kunnandet inom branschen är och har länge varit på absoluta världsnivå. En nivå som få andra åländska branscher, än så länge, klarat av att uppnå. År av åländsk sjöfart har byggt upp detta kunnande men samtidigt har det tidvis i debatten uttryckts oro för att vi håller på att tappa det kunnandet i takt med att antalet åländska rederier minskat.
Samtidigt visar dessa satsningar på motsatsen. Det visar på ett fortsatt högt kunnande och en framtid för den åländska sjöfarten. En framtid där vi även fortsättningsvis konkurrerar med de största aktörerna på marknaden.

Det åländska näringslivet behöver differentieras och vi har mycket som tyder på att vi startat den resan. Med det sagt har det alltid varit och är fortfarande väldigt viktigt att den åländska rederinäringen frodas och har framtidstro trots rådande utmaningar. Det är här vi har vår kärnkompetens. Det är ur sjöfarten mycket av vårt näringsliv är sprunget. Om vi mister det kunnandet och sjöfartsbranschen skulle försvinna ur det åländska samhällsbygget, eller bara minska rejält, har vi en lång och mycket utmanande resa framför oss.

Som tur är så är vi inte där. Nej, i stället har den åländska sjöfarten visat på styrka och framtidstro – något vi alla kan ta med oss när vi nu gått in i ett nytt år med nya stora möjligheter.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss