Finlands riksdags förbjuder nu användandet av den sociala medieappen TikTok på alla tjänstetelefoner. Hela det offentliga Åland bör göra samma sak.
Finlands riksdags förbjuder nu användandet av den sociala medieappen TikTok på alla tjänstetelefoner. Hela det offentliga Åland bör göra samma sak.
Foto:

Bild

Stäng TikTok ute från det offentliga Åland

Vem vill ha en avlyssningsapparat i fickan? Finlands riksdag gör nu som många andra länder redan gjort, och förbjuder användandet av TikTok på tjänstetelefonerna.

Den populära appen TikTok, där användaren enkelt kan spela in och publicera kortfilmer, ägs av kinesiska Bytedance. Enligt lag måste alla kinesiska företag dela med sig av information till säkerhetsmyndigheten om den så begär. Och säkerhetstjänstens begär är omättligt.

Tiktok har över en miljard användare världen över. Mest används den av 12-15-åringar som använder appen dagligen. Men den finns även i många vuxnas telefoner. TikTok har lyckats skapa branschens mest effektiva algoritm för att mata användarna med en beroendeframkallande evig ström av nya klipp.

Som man alltid bör ha i bakhuvudet: om en tjänst erbjuds gratis på nätet är det inte tjänsten utan användaren som är varan när deras personliga uppgifter säljs vidare. Eller, som i TikToks fall, delas rakt av med kinesiska säkerhetspolisen.

TikTok har blivit påverkansfabrikernas favoritverktyg för att plantera lögner i den sociala medierymden. Appen har givit hatare och troll oöverträffat effektiva verktyg för att sprida sitt gift. Tiktok är också den mest integritetskränkande tjänsten av alla de stora sociala medieplattformarna. Förra året granskade cybersäkerhetsföretaget Internet 2.0 appens källkod för att utröna exakt vilken information den kartlägger och skickar vidare till huvudkontoret. Det visade sig att den vill ha tillgång till användarnas hela kontaktbok, kalender, fotoalbum och GPS-position – varje timme. Den kräver tillgång till telefonernas mikrofoner och kameror. Appen kartlägger till och med uppgifter från telefonens höjdmätare och kan på så sätt fastslå vilken våning användaren för tillfället befinner sig på.

Moderna telefoner erbjuder möjligheten att själv bestämma vilka rättigheter en app ska ha att utnyttja telefonen olika funktioner. Apples Iphone är något mer skyddad än Androidtelefoner. Men om man inte klickar ja på de olika godkännandena blir appen oanvändbar.

Google, Facebook, Instagram, Snapchat och X (tidigare Twitter) samlar också in massor av personlig information som de säljer vidare. Men TikTok är värst. I studien har Internet 2.0 gjort en poängbaserad ranking på över 21 appar där man jämför hur mycket personligt data som apparna samlar in. Genomsnittsiffran blev 34 poäng medan Tiktok landade på 63 poäng.
Bytedance har tillbakavisat anklagelserna men inte visat i sak att de inte stämmer.

Nu frångår Finlands riksdag sin tidigare rekommendation att undvika TikTok på riksdagens telefoner och datorer och förbjuder i stället appen rakt av. Senast i slutet av februari ska appen raderas från alla riksdagens apparater. Från och med mars ska det bli tekniskt omöjligt att installera den på riksdagens enheter.

Orsaken är en skärpt varning från skyddspolisen Skypo.
TikTok förbjuds på alltfler myndigheter i hela västvärlden. EU-kommissionen har förbjudit appen hos sina anställda. EU är överhuvudtaget på tårna när det gäller att skydda medborgarna från it-jättarnas framfart. TikTok fick nyligen böta 345 miljoner euro för att ha brutit mot EU:s datalagstiftning om barnkonton, efter att ha fått böter på 12,7 miljoner pund (14,9 miljoner euro) av den brittiska datainspektionen för olaglig behandling av uppgifter från 1,4 miljoner barn under 13 år som använde plattformen.
I USA får federalt anställda inte ha appen på sina telefoner. I Sverige råder det TikTok-förbud på en lång rad myndigheter som Försvarsmakten, Transportstyrelsen, Migrationsverket, Luftfartsverket och Sjöfartsverket.

På Åland stöder det offentliga Ålands it-bolag ÅDA de andra myndigheterna med rekommendationer om vilka appar som bör betraktas som olämpliga. Inom Ålands landskapsförvaltning hanteras tjänstetelefonerna centralt. Det går inte att själv installera appar utan man förses med de appar som ens tjänst behöver. Hanteringen skiljer sig mellan tjänstetelefoner och förmånstelefoner. Men i båda fall säger riktlinjerna att TikTok ska undvikas.

Lagtingsledamöter som även använder sina egna telefoner i arbetet som lagstiftare bör gå igen vilka appar man har och radera TikTok andra eventuella informationsspridare.
Informationskriget kommer bara att intensifieras framöver. Ett enkelt sätt att stänga grinden åtminstone lite grand är att radera onödiga sociala medieappar. Det gäller oss alla.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss