Foto:

Sluta killgissa, Toivonen!

Nio euro per år. Det har Stephan Toivonen (ÅLD) räknat ut att kvinnor lägger på mensskydd. Han borde sluta killgissa och i stället följa Nina Fellmans (S) råd om att läsa på lite om kvinnans anatomi.

Bland nyorden som 2017 presenterades av Språkrådet i Sverige fanns ”killgissa” med. Det definieras som att ”påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar”.

Nedan följer ett exempel på ovanstående.

Lagtingsledamoten Stephan Toivonen brukar inte dra sig för att fördjupa sig i siffror och ekonomiska kalkyler vare sig det gäller hybridfärjor, fossildrivna fordon eller BNP-tillväxt. Därför är det föga förvånande att han även bjöd på några egna beräkningar under onsdagens remissdebatt om Socialdemokraternas förslag kring kostnadsfria mensskydd. Men den här gången körde ekonomie magister Toivonen anmärkningsvärt långt ner i diket.

Stephan Toivonen inledde sitt replikskifte med Nina Fellman med att berätta att han saknar erfarenhet i ämnet – bara för att i nästa andetag slå fast att enligt hans erfarenhet har kvinnor mens i tre dagar.

Han berättade även att han kollat upp kostnaden för menstruationsskydd i en butik och att styckepriset, alltså för en binda eller en tampong, är åtta cent. Det här ger, uppskattade han, en summa om nio euro per år: ”Är det en så stor och betungande utgift att vi borde ha det på samhällets bekostnad?”

Hur Stephan Toivonen räknar är ett mysterium. Kvinnor kan förvisso ha mens i endast tre dagar, men det genomsnittliga antalet är högre än så. Närmare sanningen skulle han ha kommit om han sagt ”tre till sju dagar”.

Det stämmer dock att du kan hitta mensskydd med ett styckepris om åtta cent. I närmaste butik, måhända samma som Stephan Toivonen besökt under sina efterforskningar, finns de aktuella bindorna av ett visst lågprismärke placerade allra längst ned på en hylla. Det handlar om en ultratunn modell, knappast en som borgar för skydd mot läckage under de första dagarna av menstruationen. För de flesta av de andra märkena får du i just den här butiken betala åtminstone det dubbla styckepriset. Samma sak gäller tampongerna.

Inte ens om du köper en menskopp kommer du ner i Toivonens summa. Priset för den billigaste koppen på ett av stadsapoteken ligger på 34,47 euro.

Den kvinna som endast lägger nio euro per år på mensskydd har alltså antingen väldigt långa uppehåll mellan menstruationerna, använder någon form av tygbindor som kan återanvändas efter kokning eller så byter hon menstruationsskydd ohälsosamt sällan.

När Stephan Toivonen presenterat sina beräkningar tog ändå en konstruktiv debatt vid om Socialdemokraternas motion, som går ut på att lagtinget ska uppmana landskapsregeringen att utreda och förverkliga kostnadsfria och tillgängliga mensskydd.

En oro uttalades för vad en sådan här reform skulle kunna innebära ekonomiskt, och för att andra behövliga satsningar inom jämställdhetsområdet kan komma att prioriteras bort. Flera ville också avvakta Skottlands utvärdering av sitt beslut om gratis skydd.

Men samtidigt kan en vilja till förändring skönjas. Liberalen Pernilla Söderlund samt Centerns Jesper Josefsson föreslog att man från lagtingets håll ska väcka ett initiativ till riksdagen om att sänka momsen på just de här produkterna från dagens 24 procent till tio procent. Wille Valve (MSÅ) var inne på samma spår, men gick ännu längre och nämnde att skatten också kunde nollas.

Stephan Toivonen kunde dock inte låta bli att i en replik upprepa sitt påstående att kostnaden för skydden inte är så stor, vilket i sig är ett hån mot alla de kvinnor – studerande, ensamstående mammor, arbetslösa och låginkomsttagare – som varje månad måste vända på slantarna för att få ihop ekonomin.

Åländsk demokrati, som de senaste två lagtingsvalen inte haft en enda kvinna uppställd, skulle vinna på att en eller annan sådan i sin grupp. Hade Stephan Toivonen haft det kunde han inför debatten ha ställt henne en enkel kontrollfråga: Låter det rimligt att en kvinnas utgifter för menstruationsskydd är bara nio euro i året?

Svaret hade garanterat blivit nej.

Hittat fel i texten? Skriv till oss