Foto:

Ryska hot leder Finland & Sverige närmare Nato

Återigen har Ryssland hotat Sverige och Finland. Vi ska skrämmas till lydnad, men resultaten av hoten leder snarare till ett snabbare svenskt och finländskt Natomedlemskap än att länderna rättar sig in i de ryska leden.

 

Under helgen har Ryssland ånyo varnat Sverige och Finland för att gå med i Nato. En anslutning till Nato skulle medföra att Ryssland vidtar ”vedergällningsåtgärder”.

Vad den ryska regimen inte har förstått är att dylika uttalanden är fruktlösa. För skulle Finland och Sverige ge efter för påtryckningarna så ger vi efter för vår rätt till självbestämmande.

Det är inte första gången den ryska regimen försöker påverka debatten i Finland och Sverige. Redan tidigt efter den ryska invasionen i Ukraina så meddelade Ryssland att en anslutning till Nato skulle få ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser” och skulle kräva att ”vårt land vidtar ömsesidiga åtgärder”.

Det är tydligt att den ryska regimen nu konstaterat att det finns en bred svensk och finländsk opinion för en anslutning till Nato. Det de väljer att inte förstå är att det är Ryssland självt som bidragit till att opinionen har vänt. Ryssland är, efter invasionen av Ukraina, inte att lita på och den ryska regimen hotar rätten till självbestämmande. Det lämnar den fria världen inte andra alternativ än att stå upp för vår frihet och vår demokrati.

Svaren på utspelen, från såväl den svenska som den finländska regeringen, har varit tydliga och raka. Det är Finland och Sverige som själva väljer väg – inte Ryssland.

Det är viktigt att regeringarna är tydliga och raka i denna sak. Ger vi som västerländska demokratier efter för den ryska regimens försök till påtryckningar äventyrar det våra möjligheter att agera som självständiga demokratiska stater.

Att Sverige och Finland närmar sig Nato är tydligt och klart. Under söndagen sade tidigare statsminister Alexander Stubb till Dagens industri att det bara rör sig om månader innan Finland lämnar in sin Natoansökan. Grunden till detta är, enligt Stubb, att Finland måste göra allt för att maximera sin säkerhet och det görs bäst genom en Natoansökan.

Det finns mycket som talar för att Stubb har rätt. Visst har dimridåer lagts ut genom att man, från bland annat svenskt håll, sagt att någon Natoansökan inte är aktuell i detta läge. Ändå åker Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och president Sauli Niinistö kors och tvärs, träffar varandra regelbundet och inte minst besöker världsledare. Allt detta tyder på att något år på gång.

Det finns de som anser, även på våra insändarsidor, att Nato är en del av problemet. Att Ryssland blivit inmålat i ett hörn och är tvunget att agera. Men låt oss vara raka och tydliga gällande sådana påståenden – det är inget annat än rysk propaganda. Nato har inte hotat någon. Nato har inte startat krig i Europa. Nato slaktar inte barn, kvinnor och män i Europa. Det gör den ryska regimen – styrd av en auktoritär diktator. Så låt inte debatten om ett eventuellt medlemskap i Nato befläckas med dylika påstående om att den ryska regimen skulle vara ett offer för ett aggressivt Nato. Hur hela situationen utvecklas är dock svårt att sia om. Det vi däremot vet är att Finland och Sverige står närmare Nato än någonsin. Att den breda opinionen vill se ett Natomedlemskap. Att Ryssland är oberäkneligt och utgör ett hot mot den fria världen. Det talar starkt för ett finländskt och svenskt medlemskap inom en mycket snar framtid.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss