Cityläkarna
Cityläkarna
Foto:

Bild

Prisökningar och bristande konkurrens i företagshälsovården oroar

Ett privat bolag som erbjuder lagstiftad tjänster på en monopol liknande marknad och som dessutom väljer att höja priserna så fort konkurrenterna försvunnit. Det är som uppgjort för följetong gällande företagshälsovården på Åland.

Företagarföreningen gick i veckan ut i Ålandstidningen och oroade sig över monopol i den privata hälsosektorn. Prisjusteringar har aviserats inför 2025 trots att priserna för företagshälsovård redan har stigit med 20 procent de senaste två åren.

Förutom dessa prisjusteringar är den monopolliknande situationen inte till fördel för det åländska samhället. Inte då företagshälsovården är en lagstadgad funktion som företag måste tillhandahålla sina anställda.

Brist på konkurrens leder ofta till dåliga priser och på det sättet påverkas hela näringslivsklimatet.

Sedan Tervystalos köp av Medimar Scandinavia Ab och Cityläkarna Mariehamn Ab har ett av Finlands största privata vårdbolag monopolliknande ställning på Åland.

Visserligen står det fritt fram för vem som helst att starta ett alternativ, men samtidigt vet vi att det inte är lätt med tanke på de stordriftsfördelar som en stor organisation har. Vi vet också att Åland till många delar hamnat i denna situation eftersom de tidigare aktörerna varit för små för att kunna utvecklas i den takt som dagens kunder kräver.

Det finns förvisso ett konsument- och konkurrensverk som ska hålla ordning på dessa frågor och det ska sägas att det i skrivande stund bara finns Företagarna på Ålands kritik på bristande konkurrens och flera företags oro på bordet. Samtidigt förstår nog var och en av oss att situationen inte är optimal. En icke åländsk aktör som agerar ensam på den lilla och dessutom skyddade åländska marknaden. Det är som uppgjort för att saker ska gå fel – oavsett hur goda intentioner som finns.

Innan någon nu får för sig och tycker att ÅHS återigen ska börja med företagshälsovårdstjänster, vilket man slutade med 2019, så är det viktigt att komma ihåg vad dåvarande chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen sade. ÅHS har varken personalresurser eller specialkunnande för att bedriva dylik verksamhet. Till det kan tilläggas att landskapet absolut inte ska in och rådda på den privata marknaden. Vi vet alla var det brukar sluta – dyra räkningar för skattebetalarna.Vad finns det då för lösning på situationen?

Ja, den troliga är att Tervystalo ser denna fråga med allvar och noggrant bevakar prisbilden. Det är nog inte heller helt omöjligt att Tervystalo får lokal konkurrens, men då inom vissa specialområden.

Att däremot tro att någon till aktör ska etablera sig på Åland och bygga något från noll är inte troligt. Inte minst då vi vet att Tervystalos etablering på Åland högst troligen aldrig skulle blivit aktuell om det inte fanns möjlighet till uppköp.

Företagarnas initiativ, som syftar till att förhindra framtida konkurrenshämmande lokala företagsförvärv, får troligen inte gehör men det är trots allt en viktig markering. En viktig markering för oss alla. För ett litet insulärt samhälle, som det åländska, kan lätt hamna i monopol liknande situationer och att det kan ställa till med stora problem som inte bara påverkar branschen utan i värsta fall hela samhället.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss