Foto:

Bild

Oönskade presidenter gör upp om Vita huset

President Joe Biden tillkännagav på tisdagen officiellt sin kandidatur till omval i nästa års presidentval i USA. Mot honom kommer, med största sannolikhet, ex-president Donald Trump att stå. Men amerikanerna gör tumme ned åt båda två.

Han har hintat om det länge och på tisdagen lade Joe Biden ut en film där kan deklarerade att han tänker söka det amerikanska folkets stöd för att stanna i Vita huset ytterligare en period. ”När jag kandiderade för fyra år sedan så sade jag att vi fajtades för Amerikas själ. Det gör vi fortfarande”, säger Joe Biden i filmen.

Frihet och rättigheter är det han lyfter fram som de viktigaste frågorna i hans kampanj, och menar att ”Maga-extremisterna” står på rad för att ta dem ifrån folket.
Inte helt oväntat är det aborträttigheter, homosexuellas rättigheter, sjukförsäkring och rösträtt som den demokratiska presidenten lyfter fram. ”De skär i de sociala säkerhetssystemen som du betalat för hela ditt liv samtidigt som de sänker skatterna för de verkligt rika. De dikterar vilka hälsovårdsval kvinnor kan göra, förbjuder böcker och talar om för folk vem de kan älska. Allt detta samtidigt som de gör det svårare för dig att rösta”, säger Biden i filmen.

I det andra lägret, det republikanska, är fältet ännu så länge ganska litet för att vara ”utmanarparitet”. Tidigare guvernören och FN-ambassadören Nikki Haley anmälde sin kandidatur för ett par månader sedan och Floridas guvernör Ron DeSantis väntas ställa upp.

I överlägsen ledning på den ”röda” sidan är dock tidigare presidenten Donald Trump, grundaren till den Maga-rörelse (Make Amerika Great Again) som Biden pekar ut som huvudfiende. Trump får i de senaste mätningarna bland de väljare som anses som troliga att rösta på Republikanerna, nästan hälften av rösterna, 48 procent, dubbelt så många som DeSantis. Nikki Haley är rejält distanserad på under tio procent.
Trump meddelade att han vill vinna tillbaka presidentskapet redan i höstas och har sedan länge inlett sin kampanj. Hittills har den mest bestått i att göra hårda utfall mot president Biden och att fortsätta upprepa lögnen att valet 2020 stals från honom.
Trump står också under åtal för de pengar som betalades ut för att tysta en porrstjärna med vilken Trump haft en affär, och fler åtal är att vänta.

Det märkliga i att det är de två åldrande (Trump är 76 år och Biden 80) herrarna som ska göra upp ännu en gång är att väldigt få vill att de ska göra det. Enligt en undersökning gjord av NBC är 70 procent av amerikanerna mot att Biden ställer upp i nästa val. Vad värre är för presidenten är att 51 procent av de demokratiska väljarna är emot att han kandiderar. Samtidigt är 60 procent av amerikanerna emot att Donald Trump ger sig in i en tredje presidentvalskampanj.

De båda presidenternas kamp om makten har delat landet mitt i tu, och många amerikaner ser ingen väg till försoning om tvekampen fortsätter. Problemet är att varken Demokraterna eller Republikanerna har någon som kan matcha de två huvudkandidaterna i partileden.
Ron DeSantis är förvisso populär och kommer eventuellt att ställa upp, men det är riskfyllt. Han vet att Donald Trump kommer att ta heder och ära av alla motkandidater han betraktar som hot, och DeSantis är det största hotet. Man kan med fog tänka sig att DeSantis i stället bidar sin tid till 2028 då Trump inte kan kandidera. Nikki Haley är populär, men ligger som sagt långt efter i mätningarna.
Hos demokraterna är det svårare att hitta en kronprins eller -prinsessa. Vicepresident Kamala Harris kommer att stå vid Joe Bidens sidan också i den kommande valrörelsen, men hon har gjort sig en slät figur under mandatperioden. I dag är hon inte den utmanare i det demokratiska partiet som hon var för fyra år sedan.
Bakom Harris är det tunnsått. Transportminister Pete Buttigieg är ett namn som ofta nämns, men han kan knappast utmana en sittande president i valet. Beto O’Rourke och Amy Klobuchar var i ropet för fyra år sedan men är också osannolika kandidater.

Mycket tyder på att valet nästa år kommer att handla om vem som är minst illa omtyckt. Joe Bidens film visar tydligt att han tänker framställa Donald Trump som en antifrihetlig, antirättighetspolitiker som vill begränsa vad amerikanerna får tycka, tänka och göra.

Donald Trump, å andra sidan, försätter sällan en chans att förklara hur oduglig Joe Biden är som president och trycker ofta på att Biden är för gammal och för svag för jobbet som världens mäktigaste man.
Det kommer inte att bli en vacker och renhårig kamp, och frågan är om USA kommer ur den starkare eller svagare.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss