Foto:

Nätet är som en storstad – små barn ska inte lämnas ensamma

Barnidolen Pontus Rasmusson har fått skarp kritik och sin Youtube-kanal nedstängd efter att ha brutit mot policyn att inte sexualisera barn. Men varför har ingen reagerat förrän nu? Det visar att föräldrar måste ha bättre kontroll över vad barnen konsumerar på nätet.

Efter en större granskning av Svenska dagbladet (SvD) valde Youtube tidigare i höstas att stänga ner en av Sveriges största youtubers, Pontus Rasmusson. Videojätten uppgav att han brutit mot deras barnsäkerhetspolicy och ”förbudet mot att sexualisera minderåriga”.

Pontus Rasmusson rankas som en av de mest inflytelserika svenskarna i sociala medier. 2021 var han Sveriges femte största youtuber enligt Medieakademien. I hans kanal, som främst riktar sig mot barn, visas videos med olika lekar och utmaningar. Men SvD:s granskning visar att barnstjärnan också anspelar på kärlek och sex inför sina mycket unga fans, till exempel genom att posta flörtiga bilder på sig själv och prata explicit om sex.

I fredags valde Pontus Rasmusson att för första gången bemöta kritiken och försöka rentvå sitt namn. Han ställde upp i SVT:s ”Lilla Aktuellt” för att svara på hur han ser på sexuella anspelningar i kanaler som följs av många barn. Rasmusson vägde orden noga, det var ”viktigt att det blev rätt”. Ändå blev det så fel.

– Jag skulle aldrig bli tillsammans med ett barn, men dessa kan ju växa upp och kanske då vilja bli tillsammans med mig, sade han bland annat.
Det ska inte någonsin komma ett men efter meningen ”jag skulle aldrig bli tillsammans med ett barn”. Hela intervjun visar att Pontus Rasmusson saknar grundläggande förståelse för det problematiska i att anspela på sex för en målgrupp som är åtta år gammal och uppåt.

Granskningen har gett upphov till en diskussion om grooming. Det är en långsam och lömsk taktik som ofta börjar med att den äldre är schysst, det kan vara roligt och spännande till en början. Men syftet är att bearbeta den unga för att den vid något tillfälle ska gå med på att bli utnyttjad. Enligt lagstiftningen måste det finnas ett sexuellt uppsåt med kontakten för att det ska klassas som grooming.

Pontus Rasmusson själv menar att insinuationerna inte är sexuella, han är ”bara flörtig”. Även om han inte har begått en brottslig handling rör han sig utanför gränsen för det socialt accepterade. Inom Youtube-världen har kritiken mot Rasmusson funnits länge, det är förvånansvärt att man inte agerade förrän SvD:s granskning.

För en inte allt för avlägsen tid sedan styrdes barnkulturen av vuxenvärlden, som skapade böcker, filmer, teater och teveprogram avsedda för barn. På kort tid har mycket av det barnen konsumerar, som ger dem upplevelser, känslor och nya tankar, flyttat ut på webben. Innehållet styrs av influerare, det är oreglerat och okommenterat.

Tiktok, Youtube, Snapchat, Kik, Habbo, Roblox, Twitch – som förälder är det fullt sjå att hålla sig uppdaterad kring barnens nätvanor, allt går fort och förändras snabbt. Enligt en webbenkät som svenska Bris har gjort tror 70 procent av barnen som svarat på enkäten inte att vuxna i deras närhet vet vad de gör på nätet. Dagens barnkultur är en blind fläck för vuxenvärlden.
Nätet kan liknas vid en storstad, där skulle ett litet barn aldrig släppas i väg ensamt. Därför är det viktigt att sätta sig in i barnens digitala liv, och vara delaktig i vilka appar de använder och vilka klipp de ser på Youtube.
När barnen sitter vid sin skärm är det en ensam aktivitet. Ett tips är att inte låta barnen sitta med lurar, det gör att man som vuxen kan lägga sig i när man hör något man reagerar på. Barn behöver få ha sin värld, men vuxna måste tillföra sitt perspektiv.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss