Eftersom vi inte till fullo förstår omfattningen av AI-utvecklingens konsekvenser, är försiktighet att föredra framför högt tempo.
@Normal_indrag
Eftersom vi inte till fullo förstår omfattningen av AI-utvecklingens konsekvenser, är försiktighet att föredra framför högt tempo.
Foto: Istock
Foto:

Bild

Mystisk kupp i AI-världen manar till ökad försiktighet

Turbulensen med först sparkad och fem dagar senare återinsatt vd i världens viktigaste AI-företag OpenAI stämmer till eftertanke. Det ser ut som att de kommersiella intressena övertrumfat de altruistiska. Det angår oss alla.

I fredags fick Sam Altman, grundaren och vd:n på OpenAI som driver AI-textroboten Chat GPT, sparken av sin styrelse. Exakt vad vd gjort för att avpolletteras är ännu inte känt. Men styrelsen var tydlig med att förtroendet var förbrukat. Vd:n hade ”inte varit uppriktig i sin kommunikation” som det hette.

Till saken hör att OpenAI grundades 2015 som ett icke vinstdrivande labb för ansvarsfull AI-utveckling, med siktet inställt på artificiell superintelligens, så kallad AGI (generell artificiell intelligens). Alltså den typen av AI som på egen hand kan lära sig att utföra i princip vad som helst och inte bara strikt definierade uppgifter, som att analysera texter eller skapa bilder. Huvudfinansiärer var super-it-entreprenörerna Peter Thiel and Elon Musk, som båda uttryckt oro över riskerna med AGI.

2019 delades bolaget upp i två enheter, en icke vinstdrivande och en underställd kommersiell. Microsoft investerade miljarder och snart utvecklades dagens populära AI-verktyg som exempelvis Chat GPT och bildgeneratorn Dall-E. OpenAI tog ledningen inom AI-utvecklingen före jättar som Google och Facebook. Vid rodret stod den dynamiske vd:n Sam Altman vars framgångar gjorde många människor mycket rika.

Denna ovanliga dubbla företagskonstruktion med bromsande styrelse och gasande vd fungerade alltså fint tills i fredags då styrelsen, som alltså representerar den icke vinstdrivande och mer försiktiga inställningen till AI, sparkade Sam Altman. Han erbjöds dock omgående jobb på Microsoft som behöver krafter av hans kaliber för att komma ikapp i AI-racet.

Men när sedan nästan hela personalen på OpenAI hotade att säga upp sig om inte Sam Altman togs tillbaka blev han alltså i tisdags återinsatt som vd. Samtidigt som styrelsen, med ett undantag, avgick.

Såväl tech-världen som finansvärlden undrar vad som egentligen föregick fredagens dramatik. Är OpenAI nära ett avgörande tekniskt genombrott vilket gör den snabbe Altman till en risk? (Det har dementerats av den tillfällige vd:n Emmett Shear som ersatte Altman under ett par dagar.) Kanske allt iscensattes av Altman själv för att göra sig av med en styrelse som inte klarade jobbet? Mysteriet kvarstår.

Men klart är att Sam Altman vann bataljen och nu har en oerhört stark position att försätta sin inriktning på snabb utveckling och ökad kommersialisering av bolagets AI-forskning, utan en försiktig styrelses överinseende. Och det angår även alla oss andra.

Faktum kvarstår att vi inte till fullo förstår omfattningen av AI-utvecklingens konsekvenser. Roliga och praktiska verktyg som Chat GPT och Dall-E är en sak, mer eller mindre självständiga system med makt att påverka den fysiska omvärlden en annan. Vill man bli riktigt mörkrädd man kan följa investeringarna i AI-driven militärteknologi. I slutet av 2021 investerade till exempel Spotifygrundaren Daniel Ek en miljard kronor i det nystartade tyska AI-försvarsteknikföretaget Helsing. Han sitter numera i styrelsen.

Det är nog inte så dumt ändå med ett extra lager försiktighet när det kommer till den kommersiella AI-utvecklingen.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss