Foto:

Bild

Ideologisk förvirring väcker frågor

Många höjde på ögonbrynen när lagtinget debatterade motionen om privatisering av fordonsbesiktningen. Detta efter att Moderaterna genom lagtingsledamot Mika Nordberg (MSÅ) ställt sig kritiska till en privatisering.

Sakta börjar vi skönja fler ideologiska debatter i lagtinget. Den senaste berörde fordonsbesiktningen, där John Holmberg (Lib) lämnat in en motion om att privatisera verksamheten. En självklarhet ur ett borgerligt perspektiv – eftersom verksamheten inte hör till det offentligas kärnuppgifter och besiktningen lätt kunde handhas av privata aktörer. Något som dessutom påvisats fungera ypperligt i våra närregioner. Men motionen mötte på patrull i lagtinget.

Något förvånande var det Moderaterna genom tidigare infrastrukturministern Mika Nordberg (MSÅ) ifrågasatte motionen. Helt i strid med en borgerlig grundsyn argumenterade Nordberg mot en privatisering med motiveringen att det kan bli någon euro dyrare för den enskilda. Därmed hade Nordberg därmed förträngt den borgerliga tanken om att privatisering kan leda till mer affärer, tillväxt och ett starkare näringsliv.

Att privatisera verksamheter, som inte hör till det offentligas kärnverksamhet, är en förutsättning för att det offentliga Åland ska klara av kommande ekonomiska utmaningar. Inte enbart för att det offentliga ska kunna spara. Nej, det handlar lika mycket om att våra politiker och myndigheter i takt med ökade lagkrav ska kunna öka sitt fokus på kärnverksamheten. Men även för att privatiseringar kan medföra att vi får fler och mer livskraftiga företag genom att de erbjuds en större marknad. Allt detta gynnar hela samhället genom att fler arbetsplatser skapas, vi får ökad tillväxt och inte minst mer skatteintäkter som kan sättas på vård, skola och omsorg.

Med detta i beaktande blir Nordbergs resonemang svårt att förstå. Som representant för ett parti med ett partiprogram som innehåller politiska slagord som ”valfrihet”, ”kompetent och effektiv offentlig sektor” samt ”framåtblickande” blir argumenten som används för att försvara fortsatt offentlig drift väldigt tunna och utgår från ett tankesätt som omfattar status quo i samhällsutvecklingen.

Däremot ska inte privatisering ske enbart för sakens skull. Det är viktigt att man är tydlig och gör en djupare analys av hur en privatisering skulle gå till och upprätthållas. Hur tillsyn och kontroll ska tillämpas.

Vi har sett alldeles för många fall där brister i tillsyn och brist på kontrollerad privatisering lett till ett ifrågasättande av själva privatiseringen. Detta när frågan i stället borde riktas mot upphandlande myndigheter, tillsyn och inte minst bristerna i regelverk. En lyckad privatisering kräver samspel mellan samtliga aktörer.

Frågan om privatiseringen av bilbesiktningen är större än just det enskilda fallet, men i just detta fall vore det rimliga att utreda frågan direkt och sedan fatta beslut om nästa steg.

Nu ska frågan först behandlas av lag- och kulturutskottet och därefter vet vi lite mer om var de åländska partierna står. Av det vi sett hittills är det väldigt svårt för väljaren att se och förstå skillnader mellan partierna. I synnerhet när ett parti, som vill profilera sig som det borgerliga Ålands ledstjärna, går vilse i en så pass grundläggande borgerlig fråga som den om en privatisering av bilbesiktningen. Är de åländska Moderaterna säkra i sin ideologi? Kanske vi behöver, som tidigare konstaterats på denna ledarplats, fler debatter med ideologisk utgångspunkt för att de åländska partierna ska bekänna färg – för just nu är det mycket som bara förvirrar.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss