Ledarredaktionens skrivarverkstad har totat ihop ett par nya texter till traditionella julsånger för att beskriva läget i landskapet och världen så här dan före dopparedagen.
Ledarredaktionens skrivarverkstad har totat ihop ett par nya texter till traditionella julsånger för att beskriva läget i landskapet och världen så här dan före dopparedagen.
Foto: Istock
Foto:

Bild

Med hopp om en ljusare framtid efter ett mörkt år

Dan före dopparedagen är det dags för undertecknad att samla årets sista ledartankar, en inte helt enkel sak att göra i en tid då alltför mycket känns allt för mörkt.

Året har varit innehållsrikt på många sätt. Rysslands aggressionskrig i Ukraina fortsätter och går snart in på sitt tredje år. Dessvärre ser vi att väst vacklar i sitt stöd till den stolta och tappra ukrainska befolkningen.

Ett nytt krig blossade upp när Hamas gick till bestialisk attack mot civila israeler och Israel i sin tur svarade oerhört hårt militärt. På nytt står civilbefolkningen i Palestina trängd mellan en stark militärmakt och en islamistisk militant sekt. Och omvärlden tycks ha svårt att veta hur kriget ska hanteras.
I Europa har EU svårt att hitta en gemensam linje gentemot Ryssland när ett auktoritärt Ungern håller frågan som gisslan för pengar. I Natodiskussionen fortsätter Turkiet å sin sida att hålla Sveriges medlemskap gisslan i väntan på stridsflyg från USA.
USA, ja, den cirkusen ska vi nästan inte ens ta i. Efter ett år av tragisk politisk teater går den stora ledarnationen in i ett valår som kommer att gå till historien. Frågan är om demokratin som vi känner den står pall för den prövningen.

Om vi vänder blickarna hemåt fick landet en ny regering och landskapet en ny landskapsdito. Vad regeringen Orpo i Helsingfors kommer att ta sig för vet vi inte riktigt ännu, riktningen finns men inte förslagen.

Hemma på Åland finns ett nytt regeringsprogram som kanske inte blev riktigt så tydligt och stringent som utlovat, men som ändå har ambitionen att ta tag i de stora utmaningar som landskapet står inför.
Mest lovande kanske ändå är att regeringspartierna siktar på breda lösningar som ska hålla över flera mandatperioder. Det vore ett viktigt paradigmskifte i den åländska politiken. Åland behöver stabila politiska beslut som står sig, som har en bättre framtid som mål och som skapar förutsättningar för tillväxt i samhället. Både ekonomisk, befolkningsmässig, och mänsklig.

Även om samtiden känns alltför mörk för att ge framtidstro får vi inte sluta hoppas och tro att det faktiskt blir bättre. Mycket blir ju trots allt det.

Och julen är ju en tid för både eftertanke, avkoppling och framtidstro, vare sig man tror på den kristna berättelsen om barnet i krubban, något helt annat eller inget alls.
En annan sak som hör julen till är julsånger, och likt Moderatledaren Wille Valve som gärna drar av en trudelutt i talarstolen i lagtinget har undertecknad tagit sig friheten att skriva om ett par julsånger för att ytterligare en gång sammanfatta det år vi snart lämnar åt historien.
Först ut är klassiska ”Stilla natt”:

Spännande val, heliga val
Allt blev snart, alldeles klart
En ny regering bildades då
Med de gamla fienderna två
Sossarna fick också va me’
Men MSÅ fick stå snällt där breve’
Stora program, mången reform
Nu ska samhället stöpas om
Gamla skorvar ska bytas ut
Staten ska pengar hysta ut
Pengar ska regna från himlen
Snart ska allt bli bra
Hårda ord, stora ord
Kommer från oppositionen
Obundna, moderater och HI
Rasar mot politiken där i
Regeringsprogrammet är fattigt
Allting kommer gå snett
Härliga jul, fridsamma jul
Debatten får ju ta semester
Politiker måste också få vila
Snart de i lagting ska ila
En ny regering är kommen
Måtte det bli något bra
Med risk för att det här är sista gången just du ger Ålandstidningens ledarsida förtroendet att läsas kommer här en sista omskriven sång, ”Tomtarnas julnatt” (eller tipp tapp-sången, om man så vill). Handrörelser är frivilligt.
Midnatt råder, spänt det är i världen, är i världen.
Putin krigar, Trump på väg tillbaka, på väg tillbaka
Upptrapp, upptrapp, uppeuppeupptrapp,trapp, trapp, ning
Nato växer, Ungern leker Turkiet, leker Turkiet
Saudipengar köper sportevärlden, sportevärlden
Upp och, upp och uppochnedvändavärlden upp och ned
Klimatet rasar, brinner gör nu skogen, gör nu skogen
Inflationen rusar, pengar tappar värdet, tappar värdet
Prischock, prischock prisepriseprischock,chock chock chock
Är allt förlorat, går det helt åt skogen? Helt åt skogen?
Nej då, inte, det finns ännu hopp, ju. Finns ju hopp ju.
Icke kört än, icke icke kört än. Icke kört.
Men vi måste, kämpa för vår frihet, för vår frihet.
Vi får inte, låta det onda vinna, inte vinna
Kämpa, kämpa, inte ta för givet, kamp, kamp kamp
Men nu ska vi, först fira julen, fira julen
Äta, umgås, ladda batterier, ladda batterier
God jul, gott nytt, ha det bra i helger! Gott nytt år!

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss