Foto:

Hissar viktiga för såväl äldre som staden

Grävskoporna går varma i Mariehamns centrum. Eriksson Capitals bygge är i full gång och Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag arbetar aktivt med sitt projekt mellan Torggatan och Strandgatan. Ändå hörs oroliga röster från seniorer gällande tillgången på adekvat boende.

Efter år av förberedelser så har skoporna äntligen satts i marken i Mariehamns absoluta centrum. Eriksson Capitals projekt är i full gång och sakta, men säkert, växer en fastighet fram som kommer ändra bilden av stadskärnan.

Samtidigt kvarstår många av stadens utmaningar. För även om de nämnda projekten kommer att öka antalet bostäder och affärsytor i Mariehamn så finns det fortsättningsvis en efterfrågan på lägenhetsboende för äldre.

Många lägenhetshus i Mariehamn saknar hiss. Det är en naturlig effekt av att många av stadens lägenhetshus i centrum är byggda under en period där hiss hörde till ovanligheten.

Detta fenomen är inte unikt utan det återfinns i många andra städer av samma storlek som Mariehamn. Därför ger landskapsregeringen, likt andra myndigheter i vår närregion, ett stöd för installation av hiss i befintligt bostadsbestånd. Fler hissar medför nämligen inte enbart att fastigheterna blir mer attraktiva utan även till att fler seniorer har möjligt att bo hemma längre, vilket är bra för alla – inte minst för den enskilde som kan fortsätta njuta av hemmets lugna vrå på ålderns höst.

Vi blir allt äldre och det i sin tur medför att allt fler kommer behöva bo hemma allt längre. Dessutom blir gruppen äldre allt fler så samhället i stort behöver se över vilka lösningar det finns. Lösningar för att på ett effektivt sätt trygga boende för de äldre och blir tillgången till hiss och mindre boenden ytterst relevanta frågeställningar.

Mariehamns stads äldreråd har lyft frågan vid ett flertal tillfällen och senast lyfte seniorer vid Seniorpunkten behovet av lägenhetsboende för personer över 65 år. Det skulle, enligt seniorerna, minska ensamheten och fler skulle kunna bo hemma längre.

Det är lätt att förstå önskemålen och samtidigt kan vi konstatera att det är få bostadsaktiebolag i centrum som satsat på installation av hiss i befintliga lägenhetshus för att möjliggöra att fler kan bo hemma längre.

För installationer av hiss i befintliga fastigheter är dyrt och även om det finns bidrag att söka så räcker de inte till för att ett bostadsaktiebolag ska se hissar som en investering som betalar sig. Således behövs fler insatser som stimulerar till installation av hissar i befintliga lägenhetshus.

Att bara utöka bidragen till de fastigheter som vill installera hissar är inte en långsiktigt bra lösning. Inte i ett läge där det offentliga brottas med ekonomiska utmaningar. Dessutom kan ett utökat stöd leda till en snedvriden konkurrens mellan gamla och nya fastigheter.

Mariehamns stad har varit frikostigt gällande exploateringstalet för de nya lägenhetshus som byggs i stadens absoluta centrum. Och ett högt exploateringstal ger större förutsättningar för att lyckas med en investering. Samtidigt ligger exploateringstalet för befintliga centrumfastigheter i Mariehamn på en lägre nivå.

Genom att aktivt söka en lösning där de bostadsaktiebolag som kan tänka se sig att investera i hisslösningar även kunde få ett högre exploateringstal, kunde staden tillsammans med fastigheterna hitta en bra lösning för alla parter. En situation där värdet på fastigheten ökar och där staden får fler bostäder i absoluta centrum. Kanske inte en helt enkel process för en stad, men ändå ett sätt att försöka komma framåt utan att det offentliga ska stå för omfattande direkta bidrag.

Fler boende i absoluta centrum leder till mer kommers och ett levande centrum och inte minst till att fler äldre kan bo hemma längre. Det torde således finnas i allas intresse att hitta vägar framåt.

Hittat fel i texten? Skriv till oss