Foto:

Gör Åland till en tredagars-destination

Åland blev ett sommar-epicentrum för finländare i år, men vi måste satsa på att få våra gäster att stanna längre.

Finland toppar listan över folk som reser mest i världen, man gillar också att resa inom det egna landet. 2019 gjorde den genomsnittlige finländaren 1,6 inrikesresor med avgiftsbelagd inkvartering och stannade i genomsnitt tre nätter per resa, enligt Statistikcentralen.

Efter pandemins utbrott förra året sjönk inrikes fritidsresor med en femtedel. Men däremot förlängdes resornas längd med en dag, till fyra betalda övernattningar.

Den här sommaren låg semesterskimret extra vackert över Åland och lockade många finländare. Förhoppningen är att de återvänder och även rekommenderar andra att komma hit.

Men på Åland stannar finländarna kortare jämfört med vissa andra inhemska turistorter. I genomsnitt 2,1 hotellnätter, enligt färska juni-siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Om alla finländare som kom till Åland i juni hade stannat ytterligare en natt hade hotellen totalt haft lika många gästnätter som före pandemin. Det är en spännande tanke.

Hur knäcker vi nöten att få turisterna att stanna längre?

Det är en svår utmaning. Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund sade i en intervju (ÅT den 17/8) att det är en global megatrend inom turismen att man gör fler och kortare resor.

Men samtidigt har corona gett skjuts åt andra resetrender och accelererat strömningar som redan var på gång.

De långväga resmålen har tappat sin lyster, resenärerna förstår att man inte måste åka till andra sidan jorden för att få upplevelser. Branschen vittnar om ett stort sug efter aktiviteter och naturupplevelser.

Att åka på shoppingresa till New York eller London är inte coolt längre. Nu är det i stället hög status att ha en mysig semester, något pandemin satt fart på då det är viktigt i kristider att kunna dra sig inåt.

Det handlar om paketering och att utvinna synergier i samspelet mellan aktörer. En aktiv styrning krävs där man målmedvetet samarbetar och hittar nya sätt att göra saker tillsammans.

Visit Ålands destinationskampanj med rederierna i våras är ett lyckat exempel på detta. Tillsammans bestämde de sig för att sätta Åland på kartan i Finland och inledde ett samarbete som var klart större än tidigare år.

För att utveckla vår besöksnäring och konkurrenskraft måste vi tillvarata våra naturgivna förutsättningar och den lokala entreprenörskraften. Vi behöver stärka det som redan är starkt, våga prioritera och satsa på våra profilområden.

Vi måste också se över att vi verkligen kan erbjuda det värdskap som turisterna efterfrågar och möta deras nya behov och krav på att bo, äta, uppleva, göra och handla.

Vi ska inte heller glömma bort vilken digitalt mogen nation Finland är. Man hittar information snabbt online och planerar sina resor själv. Att vi ligger i framkant i de digitala kanalerna är viktigt, där måste det synas att Åland är en destination värd att stanna något extra dygn på.

Pandemin har slagit hårt mot besöksnäringen, men vad den också har gjort är att lyfta frågan på dagordningen. Både bland vanliga ålänningar och från politiskt håll ser man hur viktig den är.

Pandemin kommer inte få människor att sluta resa. De grundläggande reseanledningarna består – att komma i väg till en ny plats, slappna av, återhämta sig och tillbringa tid med de man bryr sig om.

Resebranschen har en ljus framtid och på Åland har den möjligheter att växa betydligt.

Hittat fel i texten? Skriv till oss