Foto:

Bild

GÄSTLEDARE: Hundraåringen som klev in i matchen

Under sommaren bjuder ledarsidan in skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. I dag: Annette Höglund-Dönnes.

Hur otippat var det inte att ett virus skulle bli den utlösande faktorn som fick hela världen att stanna hemma?! Trafik, transporter, industrier, service och fritidsevenemang – ja allt – stannade upp och tystnade. Nåja nästan allt, vi vet att sjukhus och vårdpersonal inte har stannat upp utan i stället gått på högvarv. Det vi har fått bevittna är ett exceptionellt tydligt exempel som visar att gnistan som kan inleda en enorm förändringsprocess, kan komma från oväntat håll.

När vi nu går med raska och kontrollerade steg mot en exit till vårt nya normala, känns det ovant och annorlunda. Det finns en tydlig markering i tidslinjen: tiden före och tiden efter pandemin. Hur vi tänkte innan och hur vi tänker efter. Alla har fått sig en släng av sleven och kanske en möjlighet till att reflektera över både det ena och det andra. Några har inte sett röken av tid för reflektion sedan tidigt 2020, medan andra har haft så mycket av den varan att de blivit less av leda eller fått djupa sår. Oavsett vilket som träffat just dig kommer vi alla med erfarenheter som gett oss nya perspektiv och insikter.

 

Ändrade förutsättningar och mycket tid är en magisk kombination för de kreativa. Gamla vedertagna sanningar faller som dominobrickor och djupt förankrade strukturer rivs upp med rötterna. När inget är som vanligt ändras spelplanen och nytt kan blomstra. Den här tiden tillhör alla kreativa utanför-boxen-tänkare som under vanliga förhållanden lätt drunknar i tröghet och motstånd mot förändring.

Några månader in i pandemin, när nyheterna runtom hela världen väl översvämmats av spalt(kilo)metrar innehåll som kartlagt pandemins negativa effekter, började välkomna exempel på de positiva effekterna dyka upp. Några exempel rör klimatet, digitalisering, snabbare beslutsvägar, nya affärsidéer et cetera.

 

Kollektivt steg vi på vad vi kan jämföra med en drygt ettårig ambassadörsutbildning. Restriktioner klippte vårt fysiska resande, men i stället skickade vi ut skolor, arbetsplatser och andra organisationer på en forcerad förändringsresa. Vi flyttade både in och ut samtidigt. In – i de digitala rummen med en salig blandning av möten, konfirmationer, presentationer och intervjuer. Ut – i friska luften med födelsedagar, måltider, upplevelser och socialt umgänge. Vi har tolkat statistik och föreskrifter för att försöka förutsäga och klura på vad som går att göra bland allt som inte får göras. Kreativiteten har flödat bland de uppfinningsrika. Under ambassadörsutbildningen har vi fått samla ovärderliga erfarenheter som inte fås i skolbänken. Här på Åland har vi fått tid att uppleva och känna på vår ö på nya sätt, med ögon och öron öppna inåt och utåt. Digitalt har vi kunnat följa med och jämföra ”här” med ”där”. Vad är lika, vad är olika? Varför och vad är bättre? Vad är unikt? Färska upplevelser och genuint intresse gör det lätt för oss att vara trovärdiga och passionerade ambassadörer för varumärket Åland.

 

Innan pandemin har 90-plussaren Åland tuggat på i liknande hjulspår år efter år, ”det har ju gått bra hittills”. Sysselsättningen har sett relativt likadan ut över tid. Skatteintäkterna har gått både upp och ner. En lagom ström av turister. Några har flyttat hit och några har flyttat bort. Öns egna invånare har gladeligen åkt 1.000-tals kilometer bil, tåg och flyg för att intresserat besöka och återberätta upplevelser från någon annanstans alla tider på året. Vi har varit bra ambassadörer för det som finns på annat håll.

 

Nu, ”efter”, pandemin kommer den blivande hundraåringens invånare med nya perspektiv. Varken sysselsättning eller turister kan vi ta för givet, vi både måste och vill sticka ut för att synas och höras i bruset. Vilka näringar blommar upp och vilka tynar bort under förändrade förhållanden? Vad gör Åland unikt och attraktivt efter vår exit? Pandemin stresstestade vår anpassningsförmåga och uthållighet.

Att vara engagerade och trovärdiga ambassadörer är den mest värdefulla gåva vi kan ge vår hundraåring. Genom att vi har investerat tid och uppmärksamhet har vi gjort hundraåringen redo för match och skapat bättre utsikter inför framtiden. Låt oss fortsätta med det! Bara för att försäsongsträningen är över och det är dags för match, upphör ju inte träningen.

Kriser kan dyka upp snabbt, men de kan också ligga och lura under en längre tid, då är det lättare att blunda för dem. Det viktiga är att inte stanna av, utan att alltid fortsätta våga utmana för att utvecklas. En sak kan vi vara säkra på – världen står inte still och det kan inte heller vi. Om vi inte utvecklas, avvecklas vi!

 

Annette Höglund-Dönnes

Chief Commercial Officer, Optinova

Hittat fel i texten? Skriv till oss